Produsele româneşti trebuie să fie competitive pentru a intra pe piaţa rusă

Firmele româneşti trebuie să fie competitive pentru a intra pe piaţa rusă, în unele cazuri preţurile produselor fabricate în România fiind cu 30% mai mari decât cele din Rusia, deşi au aceleaşi caracteristici tehnice, a declarat, Igor Sidorov, consilier la Ambasada Federaţiei Ruse în România.

24 afișări
Imaginea articolului Produsele româneşti trebuie să fie competitive pentru a intra pe piaţa rusă

Ambasada Federaţiei Ruse în România

"Vagoanele de marfă produse în România sunt cu 30% mai scumpe decât cele fabricate în Federaţia Rusă, în condiţiile în care au aceiaşi parametri tehnici. Cine fabrică un produs de calitate şi la preţ competitiv are succes pe piaţă. Piaţa este liberă", a spus Sidorov la o întâlnire cu oamenii de afaceri români interesaţi să se extindă pe piaţa rusă.

Oficialul rus a răspuns unei întrebări adresată de reprezentantul companiei Romarc, exportator de material rulant, referitoare la accesul dificil al companiilor româneşti pe piaţa din Federaţia Rusă.

"Totul depinde de cât de active sunt firmele şi de cât sunt de competitive. Sunt firme care au reuşit, iar un exemplu este Upet Mediaş care a primit o comandă de utilaje de 100 de milioane de dolari de la Gazprom. Veniţi cu preţuri competitive şi cu o ofertă bună de produse şi sunt convins că veţi primi comenzi", a spus Sidorov.

El a arătat că potenţialul schimburilor comerciale dintre România şi Federaţia Rusă este utilizat încă într-o proporţie foarte mică, deşi în ultimii cinci ani volumul afacerilor dintre cele două ţări a crescut de aproape trei ori, ajungând în 2007 la cinci miliarde de dolari.

Exporturile companiilor româneşti în Federaţia Rusă au totalizat anul trecut 580 de milioane de dolari, iar în primul semestru s-a înregistrat un nivel de 460 de milioane de dolari, în creştere cu 80% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

În ceea ce priveşte capitalul rus în România, oficialul Ambasadei a arătat că doar Lukoil, Mechel şi TMK, cei mai mari investitori din Rusia pe piaţa românească, au investit 1,5 miliarde de dolari.

"Firmele din Rusia sunt foarte interesate de România mai ales în dezvoltarea unor proiecte de energie şi în continuarea investiţiilor în domeniul gazelor. După cum ştiţi Gazprom livrează anual pe piaţa românească cinci miliarde de metri cubi de gaz, iar o cantitate şi mai mare tranzitează teritoriul ţării, astfel că România, prin companiile de stat, se bucură în acest caz de beneficii foarte mari, la nivelul exporturilor autohtone în Federaţia Rusă", a mai spus Sidorov.

Volumul schimburilor comerciale ale Federaţiei Ruse cu România au totalizat la sfârşitul primului semestru 2,9 miliarde de dolari, în creştere cu 32,1% faţă de perioada similară din 2007, ceea ce plasează piaţa românească pe ultima poziţia între principalii parteneri europeni pentru Rusia.

Schimburile comerciale cu România reprezintă doar 0,7% din volumul total al relaţiilor de afaceri ale Rusiei cu statele Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici