Profitul Apple a crescut cu 14% în perioada aprilie-iunie

Profitul net al Apple a crescut cu 14% în trimestrul al doilea al acestui an (trimestrul al treilea al anului fiscal 2008-2009), la 1,22 miliarde de dolari, depăşind semnificativ toate estimările datorită vânzărilor ridicate ale computerelor Mac şi telefoanelor mobile iPhone.

44 afișări
Imaginea articolului Profitul Apple a crescut cu 14% în perioada aprilie-iunie

Profitul Apple a crescut cu 14% în perioada aprilie-iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apple a vândut de trei ori mai multe iPhone-uri, 5,2 milioane de unităţi, decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările computerelor Mac au urcat cu 4%, la 2,6 milioane de unităţi.

Pentru media player-ul iPod, vânzările au scăzut cu 7%, la 10,2 milioane de unităţi.

Performanţele solide înregistrate de produsele Apple au fost determinate de actualizări şi noutăţi introduse în ofertă, precum şi de reducerile de preţuri.

În perioada similară a anului trecut, compania a înregistrat un profit net de 1,07 miliarde de dolari.

Încasările din vânzări au urcat, în trimestrul analizat, cu 11,6%, la 8,33 miliarde de dolari, de la 7,46 miliarde de dolari, iar profitul operaţional a avansat cu 20,1%, la 1,67 miliarde de dolari, de la 1,39 miliarde de dolari, se arată în raportul financiar al Apple.

Rezultatele Apple au depăşit cu mult media estimărilor vehiculate pe Wall Street, care indica un profit de puţin peste un miliard de dolari pentru perioad aprilie-iunie, şi s-au poziţionat chiar uşor peste cele mai optimiste cifre anticipate de analişti notează Reuters.

Compania a arătat că cererea din partea consumatorilor s-a plasat la niveluri ridicate, însă segmentul educaţional, una dintre pieţele cheie pentru Apple, a dat dovadă de slăbiciuni.

În primele nouă luni ale anului fiscal, respectiv perioada octombrie 2008 - iunie 2009, vânzările Apple au urcat cu 8,4%, la 26,66 miliarde de dolari, de la 24,58 miliarde de dolari în perioada similară a anului fiscal 2007-2008. Profitul net a crescut, totodată, cu 9,2%, la 4,03 miliarde de dolari, de la 3,69 miliarde de dolari.

Deşi iPhone-ul este considerat un produs destinat în principal segmentului retail, Apple a arătat că aproape 20% dintre cele mai mari 100 de companii americane (lista Fortune 100) au cumpărat cel puţin 10.000 de unităţi fiecare, iar cererea depăşeşte în prezent capacitatea de producţie.

Acţiunile Apple au crescut cu 4% pe bursa de la New York în şedinţa de marţi şi se plasează cu 75% peste valoarea de la începutul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici