Profitul industriei aeriene, pe client, urcă de la echivalentul unei cafele la cel al unui sandwich

Industria aeriană a generat anul trecut la nivel global o medie a profitului pentru fiecare pasager transportat de 2 dolari, echivalentul unei cafele, şi ar putea înregistra în 2013 o dublare a câştigului, la 4 dolari, care ar putea acoperi costul unui sandwich, afirmă Tony Tyler, şeful IATA.

293 afișări
Imaginea articolului Profitul industriei aeriene, pe client, urcă de la echivalentul unei cafele la cel al unui sandwich

Profitul industriei aeriene, pe client, urcă de la echivalentul unei cafele la cel al unui sandwich (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Suntem o industrie care generează venituri foarte mari, dar şi costuri extrem de ridicate, iar profitabilitatea reprezintă o mică diferenţă între aceşti doi indicatori. Este foarte uşor să treci de la un profit mic la o pierdere ridicată", a declarat vineri, la Bucureşti, directorul general şi CEO-ul Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), la un eveniment pe tema aviaţiei.

El a arătat că printre factorii care vor contribui la creşterea profitabilităţii în acest an se numără preţurile mai mici la combustibili, eficientizarea activităţii şi un management mai bun al costurior, dar şi unele restructurări sau consolidări în cazul anumitor pieţe.

Tyler a subliniat că profitul înregistrat de acest sector este extrem de scăzut, iar autorităţile trebuie să înţeleagă acest lucru, deşi industria este o ţintă uşoară pentru taxare.

"Experienţa ne arată că aviaţia prosperă mai bine atunci când nu este supusă interferenţelor guvernamentale. Trasportatorii tradiţionali cu servicii complete din Estul Europei se confruntă cu provocări semnificative din partea unor concurenţi noi şi vor trebui să-şi adapteze modelele de business pentru a supravieţui. Nu vor reuşi acest lucru dacă sunt opriţi de către cei care le deţin. Guvernele trebuie să înţeleagă că rolul lor nu este acela de micro-management al businessului, ci acela de a-şi exercita viziunea strategică", a spus el.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantul IATA, în acest an peste 3 miliarde de pasageri vor utiliza transportul aerian, flota totalizând la nivel global peste 23.000 de avioane.

În România, aviaţia asigură 78.000 de locuri de muncă şi are o contribuţie de 1 miliard de euro în PIB, comparativ cu Ungaria, unde sunt 48.000 de joburi şi 1,1 miliarde euro în PIB. Datele pentru Bulgaria şi Polonia indică 141.000, respectiv 84.000 de locuri de joburi, cu o contribuţie în PIB de 1,75 miliarde euro, în cazul primei ţări, şi 2 miliarde euro, pentru a doua.

Reprezentantul IATA a arătat că problema cea mai presantă legată de infrastructura din Europa este "Single European Sky", iar lipsa de voinţă politică spre a unifica spaţiul aerian european costă acest continent 5 miliarde de euro în fiecare an.

IATA reprezintă 240 de companii aeriene, care acoperă 84% din traficul aerian la nivel global.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici