Profitul Petrom a scăzut cu 48%, în primele trei luni

Profitul Petrom (SNP) a scăzut în primul trimestru cu 48%, la 506 milioane lei (118,6 mil. euro), iar veniturile au coborât cu 32,6%, la 3,46 miliarde lei (813 mil. euro), faţă aceeaşi perioadă din 2008, ca urmare a evoluţiei nefavorabile a preţurilor la ţiţei şi a situaţiei economice deteriorate.

20 afișări
Imaginea articolului Profitul Petrom a scăzut cu 48%, în primele trei luni

Profitul Petrom a scăzut cu 48%, în primele trei luni (Imagine: Mediafax Foto)

"Evoluţia nefavorabilă a preţurilor la ţiţei şi situaţia economică deteriorată, ce au continuat pe parcursul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre. Cu toate acestea, am beneficiat de influenţele favorabile ale strategiei nostre de hedging, dar şi ale eforturilor continue de restructurare, ce au contribuit la reducerea efectelor condiţiilor actuale dificile de piaţă", a declarat în raportul trimestrial directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Cifra de afaceri netă a Petrom s-a diminuat în primul trimestru cu 18%, la 3,03 miliarde lei (710 miliarde de euro), de la nivelul de 3,7 miliarde lei din perioada similară a anului trecut.

Profitul înainte de dobânzi şi taxe, EBIT, a scăzut puternic cu 83%, la 180 milioane lei (42,1 milioane euro), după ce în primele trei luni din 2008 valoarea a fost de aproape 1,03 miliarde de lei.

Profitul înainte de impozite, taxe şi amortizare, EBITDA, s-a diminuat cu 56%, la 562 milioane lei (131,7 milioane euro), faţă de nivelul de 1,269 miliarde lei din primul trimestru al anului trecut.

Cheltuielile companiei au fost reduse cu 26,7%, de la 3,99 miliarde lei în primul trimestru al anului trecut, la 2,92 miliarde lei (686,6 milioane euro).

În primele trei luni din acest an, Petrom a realizat investiţii de 1,17 miliarde lei (247,7 milioane euro), în scădere cu 43% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2008, când a alocat 2,047 miliarde lei pentru investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici