Programul pentru salvarea industriei auto americane, respins de Senat (Video)

Programul de 14 miliarde de dolari pentru salvarea celor trei mari constructori auto americani, General Motors, Chrysler şi Ford, aprobat miercuri de Camera Reprezentanţilor a SUA, a fost respins, joi, de Senat.

16 afișări
Imaginea articolului Programul pentru salvarea industriei auto americane, respins de Senat (Video)

Programul pentru salvarea industriei auto americane, respins de Senat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pieţele de capital din regiunea Asia-Pacific au scăzut cu peste 3% în urma evenimentelor de la Washington, iar cotaţia petrolului destinat pieţei americane a coborât imediat cu 2%.

"S-a terminat", a spus liderul Majorităţii din Senat, Harry Reid, referindu-se la eforturile Congresului de a ajunge, înainte de sfârşitul anului, la un acord privind salvarea industriei auto americane, responsabilă, direct şi indirect, de circa 10% din locurile de muncă din Statele Unite.

Presiunile s-au mutat asupra Casei Albe, iar administraţia prezidenţială ar putea fi pusă în situaţia de a interveni direct, prin finanţare de urgenţă.

General Motors şi Chrysler au anunţat, în prealabil, că dacă nu primesc ajutoare de stat în valoare de mai multe miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, ar putea intra în insolvenţă la inceputul lui 2009.

"Mi-e groază de ce se va întâmpla mâine pe Wall Street. Nu va fi o privelişte placută", a mai declarat Reid.

General Motors, Chrysler şi Ford se află în situaţii extrem de dificile, din cauza crizei creditelor, care a îngreunat accesul la finanţare, şi a recesiunii din SUA şi din alte mari economii ale lumii.

Cererea a scăzut la minime ale ultimilor zeci de ani în urma deteriorării condiţiilor economice, iar vânzările cumulate ale celor trei conglomerate s-au redus cu circa 40% în noiembrie faţă de perioada similară a anului trecut.

Ford este considerat cel mai solid dintre cei trei constructori, fiind singurul care a exclus posibilitatea falimentului.

Citeşte şi:

Camera Reprezentanţilor a aprobat un plan de ajutor pentru constructorii auto

Guvernul SUA ar putea primi pachete de acţiuni în schimbul creditelor pentru sectorul auto

GM şi Chrysler ar putea accepta o fuziune pentru a obţine ajutor financiar guvernamental

GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici