Programului IMM Invest Plus s-a prelungit până la sfârşitul acestui an

Programului IMM Invest Plus s-a prelungit până la sfârşitul acestui an. Guvernul va majora plafonul total al programului, iar numărul maxim de beneficiari va depăşi 26.000.

303 afișări
Imaginea articolului Programului IMM Invest Plus s-a prelungit până la sfârşitul acestui an

Comunisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanţelor cu privire la prelungirea programului IMM Invest Plus şi a componentelor IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest, cu majorarea plafoanelor pentru ajutoare de stat acordate sub forma de garanţii pentru împrumuturi şi granturi.

Aplicaţia programului este deschisă, beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot înscrie accesând portalul www.imminvest.ro.

Prin prelungirea perioadei de emitere de garanţii până la 31.12. 2023, Guvernul va majora plafonul total al programului IMM Invest Plus la 20.250.000.000 lei, echivalentul în lei a 4.110.340.000 de euro, iar numărul maxim de beneficiari se va ridica la 26.708.

„Pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei acordate pe toată perioada de valabilitate a creditului şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit pentru o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului, au fost majorate până la 2.000.000 euro pe întreprindere/UAT-uri, până la 250.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare şi până la 300.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului şi acvaculturii”, transmite Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Alte modificări importante ale programului, în ediţia 2023, se referă la:

- companiile start-up pot aplica pe toate componentele programului: IMM Invest România, Agro IMM Invest, Rural Invest şi Garant Comnstruct

- completarea categoriilor de beneficiari pentru componentele Agro IMM Invest şi Rural Invest cu grupurile de producători recunoscute în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice

- eliminarea condiţiei ca sediul principal şi/sau secundar al beneficiarului care aplică pe componenta IMM Prod să fie situat în zona urbană.

„Schema de ajutor de stat ataşată programului IMM Invest Plus facilitează accesul la finanţare pentru diferite categorii de beneficiari, care pot accesa credite cu garanţii de stat, cu dobânzi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni şi cu costuri aferente comisionului de risc şi a comisionului de administrare, subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate. Valoarea maximă a unei finanţări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiţii şi până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanţia de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a creditelor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiţii şi de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru”, adaugă sursa citată.

Programul IMM Invest Plus se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, intreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, start-up-urilor şi Unităţilor Administrativ Teritoriale pe componenta Garant Construct.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici