Proiect: ANAF a stabilit lista operaţiunilor care dau dreptul Fiscului de a popri contul de TVA

Contul separat de TVA poate fi debitat (poprit) în urma unor operaţiuni descrise pe larg într-un proiect normativ publicat marţi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - ANAF.

1433 afișări
Imaginea articolului Proiect: ANAF a stabilit lista operaţiunilor care dau dreptul Fiscului de a popri contul de TVA

Proiect: ANAF a stabilit lista operaţiunilor care dau dreptul Fiscului de a popri contul de TVA

Prin proiectul de act normativ supus aprobării s-au reglementat operaţiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA, reprezentând:
a) înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti, de către organele de executare silită competente;
b) înfiinţarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi, de organele de executare silită competente;
c) înfiinţarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, de către organele de executare silită competente;
d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii în proprietatea privata a statului, de către organele de executare silită competente şi cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii în proprietatea privata a statului;
e) alte situaţii în care TVA aferentă achiziţiilor de bunuri şi/sau servicii a fost achitată de titular dintr-un alt cont decât un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plată, acesta neavând obligaţia efectuării plăţii din contul de TVA.

„Prin Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu modificările şi completările ulterioare, a fost stabilit faptul că persoanele impozabile şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA”, explică iniţiatorii proiectului.

„Faţă de prevederile legale mai sus invocate, în domeniul colectării creanţelor bugetare şi a valorificării bunurilor, sumele rezultate din operaţiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA sunt cele generate de înfiinţarea popririi şi valorificarea bunurilor”, se precizează în Referatul de aprobare a proiectului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici