Proiectul celor două companii naţionale din energie este finalizat

Proiectul de act normativ privind constituirea celor două companii naţionale în sectorul energetic a fost finalizat şi poate fi aprobat în şedinţa de luni a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

8 afișări
Imaginea articolului Proiectul celor două companii naţionale din energie este finalizat

Proiectul celor două companii naţionale din energie este finalizat (Imagine: Mediafax Foto)

"Documentul care înfiinţează cele două companii, discutat şi în şedinţa CSAT, este finalizat şi poate fi aprobat luni de Guvern", au arătat sursele.

Guvernul se reuneşte luni în şedinţă, având ca temă principală de discuţie modalitatea de aplicare a sistemului de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că proiectul de înfiinţare a celor două societăţi energetice naţionale, Electra şi Energetica, a fost prezentat, joi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi va intra în dezbatarea Guvernului săptămâna viitoare.

Autorităţile vor să reorganizeze sistemul energetic prin comasarea în două entităţi a celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Surse oficiale au declarat, la 8 ianuarie, că Guvernul a decis să amâne avizarea celor două companii, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat MECMA să opereze o serie de modificări de natură juridică în actul normativ care înfiinţează cele două entităţi.

Potrivit ultimei forme a proiectului prezentată recent de MEDIAFAX şi care este semnată de toţi miniştrii implicaţi, inclusiv de ministrul Justiţiei, prima companie naţională, denumită Electra, va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

În urma proceselor de divizare şi fuziune, Hidroelectrica îşi încetează existenţa.

A doua companie naţională, denumită Energetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale asupra mediului concurenţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici