Video Proiectul fondului de garantare a pensiilor private va intra în dezbatere publică în această lună

Proiectul de lege privind fondul de garantare a sistemului de pensii private va intra în dezbatere publică în această lună, urmând ca ulterior să fie transmis la Guvern spre aprobare, a declarat, marţi, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.

29 afișări

"Proiectul a suferit o serie de modificări care au luat în calcul legislaţia muncii", a afirmat Oancea, prezent la seminarul "Mediafax Talks about Private Pensions".

Potrivit proiectului de act normativ, fondul va compensa pierderile participanţilor şi/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate şi va asigura plata drepturilor participanţilor sau beneficiarilor fondurilor de pensii administrate privat.

Plata compensaţiilor va fi efectuată numai în condiţiile în care administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii nu au capacitatea de a-şi onora obligaţiile asumate, în cuantumul stabilit de CSSPP.

Fondul de garantare va fi constituit din contribuţiile companiilor autorizate pe piaţa pensiilor private, care vor achita în primul an de funcţionare a acestuia o contribuţie reprezentând 0,3% din activele nete gestionate, urmând ca, în al doilea an, procentajul să urce la 0,35%.

În afară de contribuţia anuală, administratorii de fonduri şi furnizorii de pensii private vor achita şi o contribuţie iniţială, al cărei cuantum va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social subscris şi vărsat conform actului constitutiv, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a sumei de 50.000 euro.

Reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a mai spus că, în cursul acestui an, va adoptat şi proiectul de act normativ privind plată a pensiilor private.

"De asemenea, va fi adoptat şi actul normativ care va reglementa sistemul multifond, care presupune ca fiecare administrator să gestioneze mai multe fonduri de pensii cu profiluri diferite de risc şi strategii investiţionale diferite", a spus Oancea.

În prezent, legislaţia permite unui administrator prezent în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) să gestioneze un singur fond de pensii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici