Proprietarii de terenuri cer preţuri mai mici cu 25-30%

Proprietarii terenurilor din Bucureşti au redus preţurile cerute cu 25%-30% în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, mai puţin însă decât se aşteptau cumpărătorii, având în vedere că tranzacţiile au fost încheiate la preţuri mai mici cu cel puţin 50%, potrivit Colliers.

19 afișări
Imaginea articolului Proprietarii de terenuri cer preţuri mai mici cu 25-30%

Proprietarii de terenuri cer preţuri mai mici cu 25-30% (Imagine: Mediafax Foto)

"În medie, scăderea preţurilor cerute de proprietari se situează între 25% şi 30%, comparativ cu prima jumătate a anului 2008. În condiţiile în care numărul de tranzacţii finalizate este foarte redus, preţurile cerute reflectă încă o discrepanţă semnificativă între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor şi nu sunt un indicator al valorii de piaţă a terenurilor. Pentru tranzacţiile încheiate în această perioadă, preţul de tranzacţionare a fost cu cel puţin 50% mai mic faţă de nivelurile atinse anul trecut", se arată în cel mai recent raport al firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Terenurile mici şi centrale au fost cel mai puţin sensibile la trendul descendent al preţurilor, în condiţiile în care piaţa are o cerere limitată, cu aversitate crescută la risc şi foarte sensibilă faţă de componenta preţ.

"Majoritatea cumpărătorilor sunt companii din industrii mai puţin afectate de criză – retail de produse alimentare, retail de tip discount, industria medicală – care urmăresc dezvoltarea unor proiecte pentru uzul propriu. Pentru că planurile lor vizează extinderea reţelei la nivel naţional, o mare parte a cererii generate de aceşti cumpărători este îndreptată către oraşele din provincie, cu peste 30.000 de locuitori", se menţionează în raport.

Există, de asemenea, un număr ridicat de persoane fizice care dispun de lichidităţi şi caută oportunităţi pe piaţă, dar preţurile sunt în continuare percepute ca fiind prea mari pentru a face achiziţii.

"Oferta de proprietăţi distressed (proprietăţi cu probleme, n.r.) este în continuare foarte redusă, băncile preferând să reeşaloneze împrumuturile cu probleme decât să le execute, din teama de a-şi vedea lichidităţile blocate pe o perioadă nedeterminată în active care se devalorizează. Ca urmare a lipsei de lichidităţi şi a finanţării blocate, cumpărătorii încearcă să obţină structuri speciale de tranzacţionare, în forma unor termene de plată flexibile, prin care să amâne cât mai mult transferul efectiv de numerar. Mai mult decât atât, pentru a minimiza riscul, cumpărătorii – în special retailerii – impun condiţii stricte în ceea ce priveşte autorizaţiile şi avizele pentru terenurile pe care intenţionează să le achiziţioneze", precizează autorii studiului.

Preţurile mediu solicitate de proprietarii se situează la 2.000-3.000 de euro/mp în zone precum Aviatorilor, Kiseleff, Dacia, Universitate, Unirii, în timp ce în zone semicentrale, cum ar fi Militari, Drumul Taberei, Progresului, Crângaşi, Mihai Bravu, Văcăreşti acestea variază între 600 şi 1.000 de euro/mp. La periferia oraşului, proprietarii cer pe terenurile din Șoseaua Chitilei, Theodor Pallady, Pantelimon sau Berceni 200 - 300 euro/mp.

Cele câteva tranzacţii finalizate în prima jumătate a anului au fost, potrivit Colliers, fie achiziţii de terenuri cu suprafeţe mici şi valoare redusă realizate de persoane fizice, fie achiziţii făcute de retaileri precum bauMax sau Plus Discount, iniţiate şi negociate anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici