PSD: Salariul minim să fie acordat doar pentru angajaţii care nu au nicio calificare

Salariul minim pe economie se va acorda doar persoanelor care nu au o calificare şi doar pentru o perioadă determinată, potrivit unui proiect de lege anunţat de Sorin Grindeanu: „Să redevină un instrument de protecţie socială valabil doar pentru persoanele apte de muncă fără nicio calificare”.

509 afișări
Imaginea articolului PSD: Salariul minim să fie acordat doar pentru angajaţii care nu au nicio calificare

PSD: Salariul minim să fie acordat doar pentru angajaţii care nu au nicio calificare

„În zona politicilor publice, ca partid de stânga, am discutat o problemă foarte gravă a angajaţilor români, în special a celor din mediul privat, şi vom depune în Parlament un proiect de lege pentru a proteja drepturile angajaţilor români şi în special a celor plătiţi cu salariul minim. Guvernul Cîţu tocmai a dat un atac brutal asupra drepturilor a peste 1 milion de români care muncesc cinstit. Mă refer la recenta ordonanţă de urgenţă prin care au fost desfiinţate fişa postului şi regulamentul intern pentru firmele cu până la 9 angajaţi. Practic, Guvernul a aruncat într-un haos total relaţia patron-angajat”, spune Sorin Grindeanu.

El acuză că, în loc să sprijine o relaţie corectă, Florin Cîţu „a deschis calea abuzurilor din toate părţile”.

„Sub aparenta debirocratizare, Guvernul Cîţu a eliminat nu doar orice formă de protecţie a angajatului, dar şi a angajatorului. A angajatorului corect! Pentru că nu toţi sunt ca reprezentanţii actualei puteri! Avem peste 1,7 milioane de persoane salarizate la nivel de salariu minim, ceea ce reprezintă o treime din numărul total de angajaţi. Împreună cu specialiştii partidului, am făcut o analiză şi am constatat că peste 80% dintre aceste persoane au cel puţin o calificare. Este inadmisibil într-o ţară europeană să avem medici, ingineri, maiştri, constructori, şoferi profesionişti, directori în sistemul privat, plătiţi cu salariul minim. Vă dau un singur exemplu: actualul ministru al Sănătăţii era plătit cu salariu minim la clinica medicală pe care o deţine. Acest lucru este inadmisibil. Noi credem că salariul minim trebuie să redevină un instrument de protecţie socială valabil doar pentru persoanele apte de muncă care nu au nicio calificare”, adaugă prim-vicepreşedintele PSD.

Liderul social-democrat anunţă că PSD va depune un proiect de lege în Parlament prin care va fi modificat Codul Muncii cu privire la acest salariu minim.

„Propunem ca salariul minim se acordă doar pentru persoanele şi posturile care nu necesită sau nu au vreo calificare, se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni. În perioada acordării salariului minim unui angajat, antreprenorul să beneficieze de vouchere pentru formare profesională acordate de stat prin care să califice personalul angajat, iar la finalul acestei calificări să crească nivelul de salarizare, în conformitate cu elementele concurenţiale din piaţa muncii. Propunem o analiză a sistemului de taxare a muncii pentru veniturile mici plecând de la obiectivul de a creşte nivelul deducerilor pentru familiile care au copii dar şi de la nivelul contribuţiilor CAS şi CASS, dar cu atenţie să nu generăm sărăcie viitoare pentru persoanele care, temporar, sunt angajate pe salariul minim. Acest proiect va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri şi va fi depus în Parlament în cel mai scurt timp”, conchide Grideanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici