Qatarul înlocuieşte o companie rusă în cadrul unui consorţiu ce va explora gazele din Liban

Libanul, doi giganţi internaţionali ai petrolului şi compania de stat Qatar Energy au semnat duminică un acord prin care firma din Qatar se va alătura unui consorţiu care va căuta gaze în Marea Mediterană, în largul coastelor Libanului.

636 afișări
Imaginea articolului Qatarul înlocuieşte o companie rusă în cadrul unui consorţiu ce va explora gazele din Liban

Acordul semnat la Beirut aduce Qatarul pe piaţa de explorare a gazelor din Liban la trei luni după ce Libanul şi Israelul au semnat un acord de frontieră maritimă mediat de SUA, punând capăt unei dispute care dura de ani de zile. Qatar Energy înlocuieşte o companie rusă care s-a retras de pe piaţa libaneză în septembrie.

În 2017, Libanul a aprobat licenţe pentru un consorţiu internaţional, inclusiv pentru TotalEnergies din Franţa, ENI din Italia şi Novatek din Rusia, pentru a avansa în dezvoltarea de petrol şi gaze offshore pentru două din cele 10 blocuri din Marea Mediterană. Graniţele unuia dintre cele două blocuri au fost disputate de Israelul vecin până când s-a ajuns la un acord privind frontierele maritime anul trecut, conform AP.

Companiile nu au găsit cantităţi viabile de petrol sau gaze în blocul nr. 4 la nord de Beirut, iar forajul în blocul nr. 9 din sud a fost amânat în mod repetat din cauza disputei cu Israelul.

Acordul a fost semnat de Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, de omologul său libanez Walid Fayad, de Claudio Descalzi, directorul general al companiei energetice de stat din Italia, ENI, şi de Patrick Pouyanné, directorul general al TotalEnergies. La ceremonia de semnare a participat şi prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati.

"Concentrarea noastră va fi pe blocul numărul nouă", a declarat al-Kaabi, adăugând că acesta ar putea fi un prim pas pentru Qatar Energy de a juca un rol mai important în explorările viitoare.

În 2017, TotalEnergies şi ENI au obţinut fiecare câte 40% din participaţiile la blocuri, în timp ce Novatek a obţinut 20%. Conform acordului semnat duminică, Qatar Energy va prelua participaţia de 20% a Novatek,  câte 5% de la ENI şi Total, lăsând compania arabă cu o participaţie de 30%. Total şi ENI vor avea fiecare câte 35% din acţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici