Rafinăria Steaua Română trimite în şomaj tehnic jumătate din angajaţi

Aproximativ jumătate din cei 410 angajaţi ai rafinăriei Steaua Română vor intra în şomaj tehnic la 25 ianuarie, iar compania ar putea falimenta întrucât din 2007 nu a putut recupera de la bugetul de stat TVA de 40,8 milioane lei şi astfel nu mai are fonduri pentru continuarea activităţii.

33 afișări
Imaginea articolului Rafinăria Steaua Română trimite în şomaj tehnic jumătate din angajaţi

Rafinăria Steaua Română trimite în şomaj tehnic jumătate din angajaţi

"La 25 ianuarie între 150 şi 200 de salariaţi vor intra în şomaj tehnic, cu plata a 75% din salariu, din cauză că nu mai avem fonduri pentru continuarea activităţii. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, probabil vor mai fi şi alţii", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al rafinăriei, Nicolae Bucur.

Compania din Câmpina va menţine în activitate o parte dintre angajaţi pentru asigurarea securităţii instalaţiilor şi pe cei de la câteva sectoare, precum expediţia de produse.

Rafinăria a oprit activitatea în luna decembrie a anului trecut, din cauză că, nemaiavând capital de lucru, nu a mai putut plăti furnizorii de materii prime, care au oprit livrările.

Compania a ajuns în această situaţie ca urmare a imposibilităţii de a recupera, din august 2007, de la bugetul de stat, returnarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), şi astfel nu a mai avut fonduri pentru continuarea activităţii. Bucur a precizat că până la acea dată decontul de TVA a fost realizat cu regularitate.

Petrom, principalul furnizor de ţiţei al companiei, a sistat la începutul lunii ianuarie livrările, în timp ce furnizorii de gaze naturale şi electricitate au notificat compania că vor opri, la rândul lor, alimentarea cu utilităţi.

"Datoriile cu scadenţă depăşită însumează 36 milioane de lei", a spus Bucur, adăugând că rafinăria pierde clienţi din cauza nefuncţionării.

Totodată, rafinăria are de recuperat de la centrala electrotermică Iaşi şi Electrocentrale Oradea 13,5 milioane de lei, în contul păcurii livrate şi neachitate de cei doi producători de electricitate. Astfel, rafinăria Steaua Română înregistrează un deficit de capital de lucru de 54,31 milioane de lei.

"Acest deficit a condus la incapacitatea de a plăti facturile scadente la furnizori şi în consecinţă la iminenta oprire a activităţii şi faliment", potrivit companiei.

Bucur a adăugat că rafinăria a câştigat anul trecut, în instanţă, un proces împotriva Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, dar soluţia tribunalului nu a fost definivă.

Rafinărie exportă 40% din produse, iar 90% din costuri sunt reprezentate de achiziţia materiilor prime.

Pentru a obţine fonduri pentru continuarea activităţii, rafinăria a cerut Băncii Comerciale Române, unde are deschisă o linie de credit de 10 milioane de lei, o majorarea a acesteia, banca analizând cererea.

Rafinăria Steaua Română a realizat, în primele nouă luni ale anului trecut, venituri totale de 395,4 milioane de lei, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, şi un profit net mai mare de peste 26 de ori, la 10,48 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici