Raiffeisen Bank, profit de 1,3 miliarde de lei la nouă luni din 2023, plus 45% an/an

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a raportat pentru primele nouă luni din 2022 un profit net de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 45% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2022, potrivit raportului financiar al instituţiei.

197 afișări
Imaginea articolului Raiffeisen Bank, profit de 1,3 miliarde de lei la nouă luni din 2023, plus 45% an/an

Raiffeisen Bank, profit de 1,3 mld lei la nouă luni din 2023, plus 45% an/an

La 30 septembrie, activele totale ale băncii au atins valoarea de 67,5 mld. lei, în creştere cu 9% an/an.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 11% an la an, în principal din costurile de personal, IT şi logistică.

„Înregistrăm o bună performanţă a tuturor activelor administrate, menţinându-ne totodată viziunea de a deveni cel mai de încredere partener al clienţilor noştri”, spune Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

Creditele acordate clienţilor au înregistrat un ritm de creştere de 4% an la an, creştere generată în special din segmentele de persoane juridice.

Stocul de credite aferente persoanelor fizice a rămas relativ stabil într-un context macroeconomic caracterizat de incertitudine, inflaţie ridicată şi rate de piaţă la niveluri înalte.

„Pentru a proteja clienţii de eventualele şocuri cauzate de evoluţia ratelor de piaţă, majoritatea creditelor acordate de Raiffeisen Bank România persoanelor fizice au fost cu dobândă fixă. De asemenea, am continuat să oferim clienţilor protecţie pe întreaga durată a creditului şi prin pachetul de asigurare de viaţă şi şomaj, care aduce o reducere suplimentară a dobânzii de 2%”, spun oficialii băncii.

Volumul de credite de nevoi personale negarantate a crescut uşor în trimestrul trei al anului, cu menţinerea constantă a cotei de piaţă. De asemenea, 1 din 2 clienţi a achiziţionat, în 2023, produsul cu componentă de refinanţare.

Acordarea de credite de nevoi personale prin aplicaţia Smart Mobile a menţinut un trend pozitiv, acesta fiind susţinut prin creşterea numărului de credite acordate 100% online.

În ceea ce priveşte creditarea pentru achiziţia de locuinţe, T3 2023 a fost marcat de o încetinire, în concordanţă cu contextul economic incert.

Raiffeisen Bank România a continuat însă creditarea „verde” prin creşterea ponderii la peste 50% din volumele creditelor de achiziţie locuinţe.

Ponderea creditelor cu dobândă fixă în structura vânzărilor de credite imobiliare a ajuns la 94%.

Stocul de împrumuturi aferent clienţilor companii s-a consolidat cu 5% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, susţinut şi de implicarea activă a băncii în finanţarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficienţă energetică şi finanţarea proiectelor sociale).

În primele 9 luni ale anului, creşterea pe segmentul pensii, planuri de investiţii şi asigurări de viaţă a fost de peste 160%, comparativ cu perioada similară din 2022.

Peste 80.000 de clienţi, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au accesat asigurări de viaţă oferite prin intermediul Raiffeisen şi un procent însemnat dintre cei care au aderat la o Pensie Privată Pilon III în 2023 au ales Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare.

Un punct de reper în primele 9 luni a fost şi Fondul de Investiţii Raiffeisen Euro Flexi, cu un activ net, la final de septembrie, de 44,60 milioane de euro, un record al unui fond administrat de Raiffeisen Asset Management, prin sumele atrase la momentul lansării.

„Perseverenţa noastră în direcţia democratizării planificării financiare şi a unui nou mod de a face banking se transpune în creşteri de peste 160% în primele 9 luni ale anului”, adaugă Zdenek Romanek, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit oficialilor companiei, două performanţe remarcabile au fost şi lansarea, în premieră, pentru sectorul bancar românesc, a primei emisiuni de euroobligaţiuni senior nepreferenţiale sustenabile pe piaţa internaţională de capital, în valoare de 300 mil. euro, precum şi susţinerea din partea Fondului European de Investiţii, care a acordat Raiffeisen Bank România două scheme de garantare în valoare de 400 de milioane de euro. Acestea pot fi folosite pentru finanţarea IMM-urilor din piaţa locală cu peste 600 de milioane de euro în următorii 2 ani, iar semnarea acestui acord susţine cel mai mare plan de investiţii din ultimii ani, dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici