Raiffeisen: Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim. Va rămâne scăzut 2-3 ani

Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim, dacă se ia în considerare nivelul actual al veniturilor populaţiei, şi va rămâne scăzut în următorii 2-3 ani, iar revenirea se va face doar în linie cu dezvoltarea economiei, consideră Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România.

192 afișări
Imaginea articolului Raiffeisen: Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim. Va rămâne scăzut 2-3 ani

Raiffeisen: Potenţialul de creditare pe zona de retail este minim. Va rămâne scăzut 2-3 ani (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Nivelul dobânzilor este la un nivel minim istoric la lei şi la valută. Însă cererea de credite rămâne scăzută. Există 200.000 de interogări pe lună faţă de circa un milion înainte de criză. (...) Volumele de credite noi acoperă practic doar ce ajunge la maturitate", a spus Dumitru, la un seminar de profil.

Economistul a explicat că serviciul datoriei ca procent din PIB este destul de ridicat în România, astfel că, la nivelul veniturilor din prezent, potenţialul de creditare este limitat.

"Perioada banilor uşori s-a terminat. Atunci îţi luai un credit şi toată economia creştea. În momentul de faţă, ca să faci afaceri îţi trebuie şi ştiinţă", a arătat Dumitru.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este destul de mare în România (aproape 13%) comparativ cu alte state, însă gradul de acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al ratei solvabilităţii băncilor.

"Toată lumea se gândeşte cum poate evolua creditarea în actualul context economic, care nu este promiţător. Contextul economic este unul de recuperare înceată, destul de fragilă", a mai spus Dumitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici