Rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie. Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri

  • În luna ianuarie rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,6%, de la 4% la sfârşitul anului trecut
  • Alimentele s-au scumpit cu 4,75%
  • Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la biletele de avion
507 afișări
Imaginea articolului Rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie. Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,6% în ianuarie

Faţă de decembrie 2019, în ianuarie preţurile de consum au crescut cu 0,4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2019 – ianuarie 2020) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2018 – ianuarie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,8%.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la biletele de avion, cu 50% faţă de decembrie 2019, urmate de serviciile poştale, cu o creştere de 7,4%, energia termică cu 2,96%, legume, cu 3%, şi fructe proaspete, cu 2,8%.

Scăderi de preţuri au fost înregistrate la combustibili, la încălţămintea din piele şi la telefonie.

Banca centrală a ajustat săptămâna această prognoza de inflaţie pentru 2020 de la 3,1% la 3%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescuu, a anticipat o scădere a preţurilor „până la Paşte”, după care inflaţia va urma să se plaseze pe o traiectorie ascendentă, dar în interiorul intervalului ţintei. „Prognoza de inflaţie nu arată deloc rău, să sperăm că se va realiza”, a spus Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici