Rata şomajului în SUA, aproape de nivelul din timpul Marii Depresii

Majoritatea economiştilor consideră că Marea Criză a anilor '30 din Statele Unite nu se poate repeta în condiţiile actuale, deoarece rata curentă a şomajului, de 6,7%, este cu mult sub cea de 25% de acum 80 de ani, însă un studiu de specialitate, prezentat de Reuters, contrazice acest argument.

50 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului în SUA, aproape de nivelul din timpul Marii Depresii

Rata şomajului în SUA, aproape de nivelul din timpul Marii Depresii (Imagine: Mediafax Foto)

Criza economică din anii '30 a avut loc în contextul unui şomaj de 25%, iar prognozele şi proiecţiile actuale indică, numai în cele mai pesimiste scenarii, un potenţial şomaj de 10%.

Însă, potrivit unui studiu al expertului John Williams, realizat pentru Reuters, cele două cifre nu pot fi comparate direct, deoarece modul de calcul şi raportare a şomajului este foarte diferit.

Astfel, potrivit calculelor lui Williams, dacă statisticile ar fi realizate după aceeaşi metodologie ca acum 80 de ani, rata actuală a şomajului ar fi de 16,5%, de peste două ori mai mare decât nivelul de 6,7% raportat oficial de autorităţi.

"Consider că şomajul care va rezulta actualei crize va avea un caracter profund şi prelungit, va rivaliza sau chiar depăşi nivelul de 25% din timpul Marii Depresii", a arătat specialistul.

Diferenţa uriaşă dintre statistica oficială şi calculele lui Williams este generată de faptul că legislaţia actuală exclude persoanele care au încetat să-şi caute loc de muncă din categoria şomerilor.

Autorităţile americane vor publica, vineri, statisticile privind evoluţia ratei şomajului în decembrie, iar analiştii anticipează un nou salt, de la 6,7% la 7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici