Războiul subvenţiilor dintre UE şi SUA. Volkswagen dă o lovitură Europei de Est construind o fabrică de baterii în America

Volkswagen pune în aşteptare o fabrică de baterii planificată în Europa de Est şi acordă prioritate unei unităţi similare în America de Nord, după ce a estimat că ar putea primi 10 miliarde de euro sub formă de stimulente în SUA.

2781 afișări
Imaginea articolului Războiul subvenţiilor dintre UE şi SUA. Volkswagen dă o lovitură Europei de Est construind o fabrică de baterii în America

Această decizie este cea mai recentă consecinţă a pachetului de subvenţii şi stimulente fiscale de 369 de miliarde de dolari pentru tehnologii ecologice, elaborat de Joe Biden, care atrage companiile europene în SUA, informează Financial Times.

Cel mai mare producător auto european le-a spus săptămâna trecută oficialilor UE că se aşteaptă să obţină între 9 şi 10 miliarde de euro în subvenţii şi împrumuturi din partea legii preşedintelui american privind reducerea inflaţiei şi a altor programe americane pe durata de viaţă a fabricii, potrivit unor persoane care au participat la întâlnire.

Volkswagen "aştepta" să vadă cum va reacţiona UE la stimulentele oferite de Washington înainte de a merge mai departe cu planul de a construi o fabrică în Europa de Est, a declarat o persoană care cunoaşte direct procesul decizional la VW.

"Planurile din America de Nord au avansat mai repede decât se aşteptau şi au depăşit procesul de luare a deciziilor în Europa", a spus persoana respectivă.

Comisia Europeană, care va publica săptămâna viitoare o lege privind industria Net Zero ca parte a răspunsului său la sistemul ecologic american, caută să relaxeze normele privind ajutoarele de stat şi reevaluează dacă să desfăşoare subvenţii la nivelul UE. Însă un prim proiect prezentat săptămâna trecută nu a fost suficient, potrivit directorilor din industrie.

Un cadru superior al unui alt producător european de baterii prezent la reuniunea de săptămâna trecută, care a avut loc la Bruxelles şi la care a participat comisarul pentru concurenţă Margrethe Vestager, a declarat: "Arată destul de rău. A existat o absenţă de măsuri concrete".

Un alt director a spus: "Am fost contactaţi de mai multe state americane şi toate subliniază IRA. Când punem cifrele cap la cap, condiţiile pe care le oferă sunt mult mai interesante decât cele pe care le oferă în Europa."

VW a declarat că nu a fost luată nicio decizie privind locaţiile uzinelor sale din America de Nord sau Europa şi că îşi menţine planul de a construi mai multe fabrici de celule în Europa. "Dar pentru asta avem nevoie de condiţiile-cadru potrivite. De aceea, aşteptăm să vedem ce va aduce aşa-numitul "Green Deal" al UE", a declarat compania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici