Redresarea economiei mondiale în urma pandemiei Covid este fragilă şi neuniformă

  • Economia mondială a înregistrat doar o redresare fragilă după criza provocată de pandemia de covid şi revenirea va fi lentă, potrivit Financial Times.
  • 2020 este anul cu situaţia economică cea mai slabă la nivel mondial din 2012, când a fost lansat indicele Brookings-FT referitor la redresarea economiei globale.
  • Recuperarea economiei europene a fost neuniformă, cel mai puternic afectate în toate ţările fiind sectoarele de servicii.
542 afișări
Imaginea articolului Redresarea economiei mondiale în urma pandemiei Covid este fragilă şi neuniformă

Redresarea economiei mondiale în urma pandemiei Covid este fragilă şi neuniformă

Economia mondială a semnalat doar o fragilă redresare după criza provocată de pandemia de coronavirus, multe economii emergente confruntându-se în continuare cu mari dificultăţi, după cum arată cel mai recent indice Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală.

Creşterea economică în cele mai mari economii ale lumii a fost inegală, fapt ce subliniază perspectivele precare ce vor constitui fundalul întâlnirilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, care vor avea loc în cursul acestei săptămâni.
Spectrul neliniştitor al unui al doilea val de coronavirus, afectează eforturile de revenire la normal, zdruncinând încrederea antreprenorilor, a consumatorilor şi a investitorilor, cele mai multe ţări având încă o cale lungă înainte până îşi vor reveni la nivelul de dinainte de pandemie.
„O redresare amplă şi solidă nu se profilează la orizont”, a declarat profesorul Eswar Prasad de la Institutul Brookings, adăugând că „riscurile unor consecinţe severe şi de lungă durată asupra economiilor sunt în creştere”.
Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat săptămâna trecută că redresarea după criza Covid-19 va fi „lungă, inegală şi incertă”.
Datele economice din întreaga lume din acest an sunt cele mai slabe din istoria calculării indicelui Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală (Tiger), care a început în 2012. Indicele compară indicatorii de activitate reală, pieţele financiare şi încrederea cu mediile istorice ale acestora pentru economia globală şi pentru fiecare ţară în parte, estimând gradul de viabilitate al datelor curente.
Indicele a arătat că, după declinul din primăvară, redresarea economiilor avansate este departe de a fi completă, iar situaţia de pe pieţele emergente este mult mai gravă, indicatorii fiind încă departe de nivelurile normale.
Deşi redresarea a fost lentă, lumea a fost scutită totuşi de un potenţial prejudiciu mult mai mare graţie utilizării din plin a politicii fiscale, a declarat prof. Prasad.  Băncile centrale se află însă într-o situaţie dificilă datorită „achiziţiei de obligaţiuni corporative şi guvernamentale şi finanţării directe a firmelor”, devenind vulnerabile în faţa presiunilor politice şi periclitându-şi independenţa în viitor, a afirmat el.
Recuperarea economiei europene a fost neuniformă, depinzând de succesul în combaterea virusului. Germania a avut rezultate mai bune decât Italia, Spania şi Franţa. În toate ţările, cel mai puternic afectate au fost sectoarele de servicii

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici