Reducere a cheltuielilor bugetare cu 1 mld. euro, de la administraţiile locale şi companiile de stat

Guvernul discută cu FMI o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu un miliard de euro, în principal prin monitorizarea mai atentă şi limitarea sumelor utilizate de administraţiile locale şi marile companii de stat, potrivit unor surse oficiale.

12 afișări
Imaginea articolului Reducere a cheltuielilor bugetare cu 1 mld. euro, de la administraţiile locale şi companiile de stat

Reducere a cheltuielilor bugetare cu 1 mld. euro, de la administraţiile locale şi companiile de stat (Montaj foto)

"Reducerea cheltuielilor nu va fi mai mare de 0,9% din PIB, adică în termeni absoluţi echivalentul a un miliard de euro. Dar asta ar însemna reduceri mai drastice pe bugetul de anul viitor pentru că urmează doi ani de consolidare fiscală. România trebuie să ajungă în 2011 la un deficit de sub 3% din PIB, condiţie impusă în primul rând de Comisia Europeană", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Potrivit surselor citate, este posibil ca Executivul să stabilească plafoane de cheltuieli pentru autorităţile locale, în special prin dimensionarea personalului, pe baza unor criterii obiective, cum ar fi numărul de locuitori şi proiectele de investiţii angajate.

"O problemă destul de mare rămâne cea a companiilor de stat, care continuă să înregistreze pierderi semnificative şi mănâncă din resursele bugetare. Guvernul va trebui să accelereze reformele structurale nu doar la nivel local ci şi în administraţia centrală şi în societăţile deţinute de stat care aduc pierderi mari", au adăugat sursele menţionate.

FMI a acceptat o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% la 7 -7,2%, pe fondul unei revizuiri a contracţiei economice estimate pentru acest an de la minus 4% la minus 8 - 8,5%. În aceste condiţii, Produsul Intern Brut se va situa uşor peste 500 de miliarde de lei, faţă de proiecţia anterioară de 531 miliarde lei.

Guvernul şi FMI sunt de acord că veniturile programate pentru acest an vor înregistra o nerealizare de 17 miliarde de lei, echivalentul a 3,3 - 3,4% din PIB.

Experţii FMI acceptă păstrarea nivelului actual privind cheltuielile de investiţii, în condiţiile în care nu se aşteaptă la realizarea acestora, pornind de la realitatea că după o jumătate de an s-au plătit doar o treime din sumele programate pentru 2009.

În ceea ce priveşte legea unică a salarizării, FMI insistă pentru menţinerea calendarului iniţial, adică finalizarea legii până la finele lunii octombrie, dar consideră că o restructurare în sectorul bugetar trebuie realizată pe criterii care să menţină în sistem oameni capabili şi "dornici de o carieră în sectorul public".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici