Reducerea economiei subterane, prin sistemele electronice de plată

Visa Europe şi băncile din România propun măsuri pentru reducerea economiei subterane cu ajutorul sistemelor electronice de plată, precum diminuarea TVA la plata cu cardul, pe perioadă determinată, şi coborârea cifrei de afaceri minime de la care comercianţii trebuie să accepte tranzacţii cu cardul.

44 afișări
Imaginea articolului Reducerea economiei subterane, prin sistemele electronice de plată

Reducerea economiei subterane, prin sistemele electronice de plată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Visa, împreună cu cele 31 de bănci membre din România, recomandă îmbunătăţirea şi asigurarea aplicării Legii 250/2003, care prevede că toţi comercianţii cu o cifră de afaceri de peste 100.000 euro trebuie să accepte plata cu cardul, respectiv ajustarea acestei limite la 300.000 de lei.

"Reducerea TVA la plata cu cardul, pentru o perioadă determinată de timp (1-2 ani), este o altă măsură propusă. Dacă este implementată selectiv, în ariile care înregistrează procente semnificativ scăzute ale tranzacţiilor raportate, poate stimula consumul şi creşterea economică (exemplul Columbiei, Argentinei, Coreei de Sud)", se arată într-un comunicat al Visa.

Visa mai propune modificarea legislaţiei pentru a permite emiterea tichetelor de masă, de cadouri, de bonus sau de vacanţă în varianta de carduri prepaid, pentru a elimina piaţa neagră a tichetelor şi a creşte eficienţa metodei de plată, realizarea plăţilor către cei cu profesii liberale, care depăşesc un anumit nivel, prin plată electronică şi discutarea sau stabilirea nivelurilor limită cu Ministerul de Finanţe, precum şi ca plata online prin card a impozitelor locale şi centrale să fie dezvoltată în 10 mari oraşe din România, conform modelului aplicat în Baia Mare.

România se află pe locul cinci în Europa în funcţie de ponderea economiei subterane în PIB în 2008, de 33%, reprezentând 46 miliarde de euro, potrivit unui studiu Visa Europe, realizat de către compania de consultanţă în domeniul managementului strategic A.T. Kearney şi Friedrich Schneider, profesor în Economie şi şef de catedră al Departamentului de Economie din cadrul Universităţii Johannes Kepler din Linz, Austria..

"Plăţile electronice s-au dovedit a fi o tehnică eficientă pentru obţinerea unor rezultate tangibile. Conform studiului nostru, sistemele de plată pot reduce cu 10-15% economia subterană din România, reprezentând o sumă de 5-7 miliarde euro. Măsurile pe care le propunem ţin de introducerea plăţilor electronice, astfel încât România să treacă de la o economie bazată pe cash la o economie modernă. Plăţile electronice fac dificilă neraportarea veniturilor, oferă o mai mare securitate şi sunt mai convenabile - nu trebuie să dispui de numerar", a declarat în comunicat Cătălin Creţu, director general al Visa Europe în România.

Studiul realizat pentru Visa a relevat că sectoarele în care introducerea plăţilor electronice are cel mai mare impact asupra economiei informale sunt cele în care există cea mai mare parte a veniturilor nedeclarate, cum ar fi retail, transporturi, hoteluri şi restaurante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici