Renault-Nissan ar putea investi până la un miliard de dolari în automobile electrice

Renault-Nissan ar putea investi între 500 de milioane şi un miliard de dolari în producţia de automobile electrice, a declarat Shai Agassi, fondator şi director general al proiectului israelian Better Place, cu care alianţa a încheiat un acord.

20 afișări
Imaginea articolului Renault-Nissan ar putea investi până la un miliard de dolari în automobile electrice

Renault-Nissan ar putea investi până la un miliard de dolari în automobile electrice (Imagine:www.projectbetterplace.com)

"Acesta este costul unui program de contrucţie de maşini pe termen de trei ani", a precizat Agassi într-o conferinţă de prezentare a unui prototip de maşină cu motor propulsat de o baterie electrică.

Acordul prevede producţia de serie a maşinilor electrice, în cadrul unui proiect care vizează dezvoltarea unor surse alternative de energie şi reducerea dependenţei de petrol.

Better Place va construi primele baterii în Israel şi Danemarca, urmând să le lanseze pe piaţă în 2010.

Compania DONG Energy din Danemarca a semnat recent o scrisoare de intenţie cu Better Place pentru lansarea pe piaţa daneză a maşinilor propulsate electric, bateriile urmând să fie încărcate folosind energie eoliană.

DONG Energy este cel mai mare operator marin de energie eoliană la nivel mondial, cu mai multe unităţi în Danemarca şi Marea Britanie.

Agassi a arătat că 20% din producţia de electicitate din Danemarca este energie eoliană, iar 7% nu este folosită, fiind suficientă pentru propulsarea fiecărui automobil din Scandinavia.

Mai multe maşini alimentate electric vor fi disponibile pe piaţa din Israel, în acest an, în principal pentru demonstraţii.

Renault va pune la dispoziţia Better Place vehiculele, în timp ce Nissan a creat o bateria pe bază de litiu. Pentru acest proiect vor fi folosite şi baterii produse de A123 Systems.

Bateriile, care vor cântări 200 de kilograme, vor avea o autonomie de funcţionare de 160-200 de kilometri, înainte de a fi reîncărcate sau schimbate.

Investiţia iniţială în Better Place, de 200 de milioane de dolari, a fost făcută în principal de compania Israel Corp, precum şi de banca Morgan Stanley, compania Vantage Point şi un grup de investitori privaţi.

În Israel, Better Choise va înfiinţa peste 500.000 de centre de încărcare a bateriilor.

Agassi a precizat că negociază şi cu alte ţări introducerea unor proiecte similare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici