Renault se va concentra pe producţia de automobile mari în Franţa, la cererea guvernului

Directorul general al Renault, Carlos Ghosn, a acceptat să facă o prioritate din producţia de automobile de dimensiuni mari, la fabricile din Franţa, în condiţiile în care guvernul francez vrea să exercite o influenţă mai mare în grup după scandalul de spionaj, relatează Bloomberg.

215 afișări
Imaginea articolului Renault se va concentra pe producţia de automobile mari în Franţa, la cererea guvernului

Renault se va concentra pe producţia de automobile mari în Franţa, la cererea guvernului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statul francez, cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%, a condiţionat numirea lui Carlos Taveres în funcţia de director operaţional de schimbările de strategie, au declarat persoane apropiate situaţiei.

Una dintre condiţii este şi adoptarea unei poziţii mai ferme în relaţia cu partenerul japonez Nissan.

La anunţarea schimbărilor de management, Renault a precizat că "îmbunătăţirea competitivităţii şi dezvoltarea fabricilor din Franţa vor fi prioritare".

Accentul pe modelele de dimensiuni mai mari fabricate în Franţa intră în contradicţie cu creşterea recentă a vânzărilor Renault, susţinută de dezvoltarea brandului ieftin Dacia.

Un plan pe termen de trei ani prezentat de Ghosn în februarie prevedea dezvoltarea în continuare a Dacia.

"Dacă impunerea unui director a fost atât de dificilă, acest fapt sugerează că vom asista mai degrabă la creşterea influenţei guvernului", a declarat Erich Hauser, analist la Credit Suisse în Londra.

El a arătat că statul francez este un acţionar relativ mic, cu o influenţă disproporţionat de mare asupra strategiei grupului, ceea ce trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru alţi acţionari.

Tavares, în vârstă de 52 de ani, şeful operaţiunilor Nissan în regiunea America, îl va înlocui pe Patrick Pelata, care a demisionat în urma rolului jucat în concedierea a trei directori ai Renault, acuzaţi pe nedrept de spionaj industrial.

Pentru ca statul să sprijine numirea lui Taverse, Ghosn, care conduce şi Nissan, a acceptat să se implice mai mult în conducerea grupului francez şi să dezvolte producţia în Franţa.

Ghosn a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien şi confirmat de Renault că va fi mai prezent în Franţa decât până acum.

El va supraveghea dezvoltarea unor modele mai mari decât automobilele compact pe care Renault s-a concentrat în ultima perioadă.

Renault va investi totodată în fabrici chineze şi va consolida producătorul rus AvtoVAZ ca "subsidiară Renault".

Grupul francez deţine o participaţie de 25% la AvtoVAZ şi a anunţat anterior că alianţa cu Nissan ar putea constitui o participaţie de control la compania din Rusia, prin preluarea a încă 25% din titluri.

Renault deţine 43,4% din acţiunile Nissan.

Dezvoltarea de modele mari intră în contradicţie şi cu scăderea cererii pentru astfel de automobile, în condiţiile în care cumpărătorii se orientează către vehicule cu consum redus de carburanţi, a declarat Carlos Da Silva, analist la IHS Automotive în Paris.

"Chiar şi cele mai bune modele de pe segmentul vehiculelor mari au probleme, întrucât piaţa nu este interesată de astfel de modele de la producătorii majori. Este o întrebare încuietoare pentru Ghosn", a spus Da Silva.

Fabricile din Franţa sunt pe locul trei în Europa în privinţa costurilor mari cu forţa de muncă, după Germania şi Belgia, potrivit asociaţiei VDA a producătorilor auto germani.

Angajaţii din Franţa sunt de opt ori mai costisitori decât cei din România, de unde provine brandul Dacia.

Ghosn şi Philippe Varin, şeful Peugeot Citroen, au cerut în repetate rânduri guvernului francez să îmbunătăţească competitivitatea exporturilor franceze de automobile, prin reducerea taxelor aplicate forţei de muncă.

În loc să se concentreze pe modele mari, energia Renault ar trebui să fie "cheltuită mai bine pe pieţele emergente, sau în găsirea mărimii şi structurii potrivite în Franţa. Au mai încercat strategia şi altă dată, dar brandul pare să nu suporte", a spus Hauser, de la Credit Suisse.

Odată cu implicarea mai mare a lui Ghosn la Renault, rolul directorului operaţional, al doilea ca importanţă în grup, va fi uşor diminuat, comparativ cu prerogativele acordate lui Pelata în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici