Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au propus premierului achiziţionarea unui avion

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii i-au propus premierului Emil Boc achiziţionarea unui avion care poate funcţiona fără pilot, aparatul urmând să fie utilizat de mai multe ministere şi instituţii, una dintre întrebuinţări fiind fotografierea terenurilor agricole.

6 afișări

"A fost o propunere pentru achiziţia unui avion, care să fie folosit de mai multe ministere. De exemplu, pentru fotografierea terenurilor agricole, pentru care sunt cheltuie anual fonduri bugetare substanţiale. Ar putea fi folosit şi de Ministerul Mediului, pentru diguri şi alte lucrări, Ministerul de Interne şi aşa mai departe. Sunt avioane care funcţionează fără pilot", au declarat surse prezente la comitetul interministerial pentru fonduri comunitare, întrunit marţi la Guvern.

Sursele au mai precizat că premierul a cerut să fie realizat un calcul pentru a decide asupra oportunităţii unei astfel de achiziţii.

Sistemul de acordare a subvenţiilor pe suprafaţă în agricultură presupune că fermierii îşi identifică parcelele pe ortofoplanuri, imagini digitale ale terenurilor agricole, realizate în baza unor fotografii aeriene ale parcelelor.

În 2007, de exemplu, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a organizat o licitaţie pentru servicii de aerofotografiere şi realizarea de ortofotoplanuri color în format digital pentru o suprafaţă estimată la 95.000 de kilometri pătraţi, valoarea estimată a contractului fiind de aproape 4,8 milioane euro.

"Pentru astfel de servicii se cheltuiesc fonduri bugetare importante, care ar fi reduse prin achiziţia unui avion. Acesta ar fi folosit nu doar de Agricultură, dar şi de alte instituţii. Nu Ministerul Agriculturii ar face achiziţia, ci doar ar beneficia pentru o activitate care oricum mănâncă mulţi bani", au mai spus sursele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici