Respectarea integrală a acordului cu FMI de către noul guvern ar putea duce la tensiuni sociale

Respectarea în totalitate de către noul guvern a programului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar intra în conflict cu sindicatele din sectorul public şi creează riscul unor tensiuni sociale, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU).

11 afișări
Imaginea articolului Respectarea integrală a acordului cu FMI de către noul guvern ar putea duce la tensiuni sociale

Respectarea integrală a acordului cu FMI de către noul guvern ar putea duce la tensiuni sociale (Imagine: Mediafax Foto)

EIU precizează că, dacă Parlamentul respinge, conform aşteptărilor, guvernul nominalizat de prim-ministrul desemnat Liviu Negoiţă, forma noului guvern va fi determinată cel mai probabil de rezultatele din turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc pe 6 decembrie.

"Oricare ar fi complexitatea politică a noului guvern, sunt dubii dacă acesta va implementa tăierile dure de costuri din sectorul public, inclusiv reducerile salariale şi de pensii cerute de către FMI", a menţionează EIU în raport.

În acelaşi timp, EIU arată că România este în urmă în ceea ce priveşte câteva cerinţe ale politicilor aferente programului multilateral de asistenţă, în special în ceea ce priveşte austeritatea fiscală.

"Cu cât se prelungeşte criza politică, cu atât mai mari vor fi şansele unor întârzieri în implementarea măsurilor asumate cu FMI, dar şi în acordarea următoarelor tranşe de la FMI", se mai arată în raport.

Cu toate acestea, economiştii EIU nu se aşteaptă la o întrerupere completă a acordului.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Guvernul şi FMI au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 la 5,9% din PIB, faţă de 7,3% din PIB în acest an, printre măsuri figurând îngheţarea pensiilor şi salariilor, creşterea încasărilor din accize la tutun şi carburanţi şi limitarea cheltuielilor administraţiilor locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici