Retrospectivă: Creşterea costurilor legate de climă, o provocare pentru ţări şi companii

Într-un an marcat de încă mai multe inundaţii, uragane şi secete, guvernele şi companiile au fost nevoite să analizeze mai atent riscurile financiare şi expunerea lor la schimbările climatice.

162 afișări
Imaginea articolului Retrospectivă: Creşterea costurilor legate de climă, o provocare pentru ţări şi companii

Retrospectivă: Creşterea costurilor legate de climă, o provocare pentru ţări şi companii

Acest lucru nu a fost nicăieri mai evident decât la conferinţa ONU privind clima din Egipt, unde ţările au ajuns la un acord istoric pentru crearea unui fond care să ajute ţările sărace să facă faţă costurilor dezastrelor cauzate de climă.

Cu toate acestea, discuţiile COP27 din Egipt au făcut prea puţin pentru a aborda cauza acestor dezastre - nivelurile tot mai ridicate de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Acest tip de progres lent în abordarea schimbărilor climatice a determinat ţările vulnerabile să fie hotărâte să obţină aprobarea aşa-numitului fond pentru pierderi şi daune - după încă un an de dezastre meteorologice extreme, inclusiv valuri de căldură record din Statele Unite până în China, gheţari care se prăbuşesc în India şi Europa şi o secetă nesfârşită care împinge milioane de oameni spre foamete în Africa de Est.

Asigurătorii au resimţit durerea, deoarece anul a adus trei dintre cele mai costisitoare dezastre ale deceniului - inundaţii care au provocat pagube de 40 de miliarde de dolari în Pakistan, o serie de valuri de căldură mortale în timpul verii, care au provocat colectiv pierderi de peste 10 miliarde de dolari în Europa, şi uraganul Ian care a lovit Florida şi Carolina de Sud, cu un cost de 100 de miliarde de dolari, potrivit firmei de modelare a riscurilor RMS.

Fondul pentru pierderi şi daune a marcat, de asemenea, o lovitură diplomatică din partea naţiunilor sărace, după decenii de rezistenţă din partea SUA şi a Europei, care se temeau că ar putea fi trase la răspundere pentru emisiile lor istorice. Dar ţările au convenit ca fondul să fie alimentat de instituţiile financiare existente şi nu de naţiunile bogate, atenuând astfel, deocamdată, aceste preocupări legate de răspundere.

Pe măsură ce grupurile de supraveghere au reclamat companiile pentru că nu au dezvăluit modul în care schimbările climatice le-ar putea ameninţa din punct de vedere financiar, investitorii s-au confruntat cu o presiune tot mai mare atât pentru că au mers prea departe în abordarea riscurilor climatice, cât şi pentru că nu au mers suficient de departe.

"Este vestul sălbatic în ceea ce priveşte ceea ce ar trebui să facă companiile. Şi sunt unele care spală bani, da", a declarat Katharine Hayhoe, climatolog canadian şi cercetător şef la Nature Conservancy. Dar companiile care fac eforturi sincere se confruntă cu reacţii de respingere din partea unei zone radicale a societăţii, care reproşează zborurile spre conferinţe sau consumul de carne. De la un moment dat, oamenii au început să arunce cu supă şi vopsea şi să se lipească de lucruri.

"Am înţeles", a spus Hayhoe. "Este o reacţie psihologică la frica autentică pe care oamenii o simt atunci când încep să înţeleagă amploarea acestei probleme".

Alţii au căutat să îşi ducă nemulţumirile în instanţă. Până în prezent, există 2.176 de procese legate de climă în curs de desfăşurare în întreaga lume, inclusiv 654 intentate în sălile de judecată din Statele Unite, potrivit Sabin Center for Climate Change Law de la Universitatea Columbia.

Iar oamenii de ştiinţă şi economiştii fac noi progrese în ceea ce priveşte calcularea exactă a gradului în care activitatea unei ţări ar fi putut contribui la schimbările climatice - şi la dezastre specifice. Această linie de argumentare, denumită "ştiinţa atribuirii climei", şi-a făcut loc în mai multe săli de judecată.

"Până acum a fost o bătălie a experţilor pe hârtie", a declarat directorul executiv al Centrului Sabin, Michael Burger. "Ceea ce nu am văzut încă este un proces real" care să prezinte dovezi în direcţia atribuirii unui anumit procent de obligaţie unei companii sau unei ţări care poluează clima.

Dar este doar o chestiune de timp, spun experţii.

Ce va fi în 2023?

Odată cu noul an,este de aşteptat o mai mare anxietate a publicului pe măsură ce schimbările climatice continuă să se intensifice - şi o mai mare îngrijorare în rândul companiilor şi al guvernelor cu privire la responsabilitate şi risc.

Companiile şi investitorii se vor confrunta cu presiuni pentru a-şi face lanţurile de aprovizionare şi operaţiunile rezistente la schimbările climatice.

În sălile de judecată se vor înregistra mai multe cazuri legate de climă, axate atât pe provocarea guvernelor naţionale de a-şi spori ambiţiile în materie de politici climatice, cât şi pe tragerea la răspundere a corporaţiilor pentru emisiile lor sau pentru practicile înşelătoare.

La sfârşitul anului, ţările se vor întâlni din nou la următorul summit al ONU privind clima, COP28, care va avea loc în Dubai. Acestea vor fi supuse unei presiuni suplimentare pentru a reduce emisiile la jumătate până în 2030 şi la zero până în 2050 - singura cale de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

"Un număr tot mai mare de actori puternici acceptă faptul că nu putem continua să ne ascundem capul în nisip", a declarat Burger.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici