Reuniune la vârf cu creditorii privaţi ai Greciei

Preşedintele francez, cancelarul german şi directorul general al FMI au început o reuniune, miercuri seara, cu creditorii privaţi ai Greciei pentru a încerca să îi convingă pe aceştia să reducă datoria ţării, potrivit unui diplomat.

236 afișări
Imaginea articolului Reuniune la vârf cu creditorii privaţi ai Greciei

Reuniune la vârf cu creditorii privaţi ai Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel şi Christine Lagarde s-au întâlnit în biroul preşedintelui UE Herman Van Rompuy, cu reprezentul băncilor.

Reuniunea liderilor ţărilor din zona euro a fost întreruptă.

Întâlnirea a durat aproximativ 45 de minute, potrivit unui diplomat. Iar presiunile liderilor asupra sectorului bancar par să fi fost zadarnice. "Nu a fost un rezultat imediat", a declarat un diplomat, "dar negocierile continuă cu sectorul bancar".

Dallara publicase anterior un comunicat în care menţiona un blocaj complet.

"Nu există un acord în privinţa vreunui acord grec, nici a reducerii dobânzilor", a declarat el.

Guvernele europene au convenit să ceară o reducere cu puţin peste 50 la sută a creanţelor deţinute de instituţiile financiare, reprezentând 100 de miliarde de euro, dintr-o datorie totală de aproximativ 350 de miliarde de euro.

Totuşi, negocierile pe acest subiect sunt foarte dificile. Băncile cer în schimb garanţii din partea guvernelor europene.

În schimbul efortului cerut sectorului bancar care creditează Grecia, a fost încheiat un acord la summitul de miercuri seara pentru recapitalizarea instituţiilor care au nevoie de acest lucru.

Concret, necesităţile au fost cifrate la 106 miliarde de euro de Autoritatea bancară europeană (EBA) într-un document publicat miercuri seara pe site-ul său de Internet.

Ţările care au cele mai mari nevoi sunt Grecia (30 de miliarde de euro), Spania (26,16 miliarde) şi Italia (14,77 de miliarde).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici