Reuters: O agenţie de stat din România foloseşte inteligenţa artificială pentru a-i ajuta pe fermieri să acceseze fondurile UE

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) foloseşte inteligenţa artificială pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cereri de finanţare din partea Uniunii Europene, fiind o premieră într-una dintre cele mai puţin dezvoltate economii digitale din UE, relatează Reuters.

500 afișări
Imaginea articolului Reuters: O agenţie de stat din România foloseşte inteligenţa artificială pentru a-i ajuta pe fermieri să acceseze fondurile UE

Sursa foto: afir.ro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a declarat pentru Reuters că a început să folosească roboţi de la compania de automatizare software UiPath, în urmă cu doi ani.

Roboţii au preluat sarcinile consumatoare de timp de accesare a bazelor de date ale statului pentru a procura documente cadastrale şi judiciare pentru fermieri, antreprenori şi instituţii de stat care solicită fonduri europene.

"Automatizarea bazată pe inteligenţă artificială joacă un rol extrem de important în accelerarea proceselor cheie pentru fermieri şi în eficientizarea acestora", a declarat directorul AFIR, George Chiriţă.

De când a început să folosească roboţi, agenţia a gestionat cereri de finanţare în valoare de 5,32 miliarde de euro de la peste 50.000 de fermieri, companii şi instituţii.

Roboţii au economisit aproximativ 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR, a precizat directorul George Chiriţă.

Deşi România a devenit unul dintre cele mai active centre tehnologice din Europa, cu un bazin de forţă de muncă înalt calificată, este încă în urma multor alte naţiuni europene în ceea ce priveşte oferirea de servicii publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi şi a avut dificultăţi în a accesa miliarde de euro din fondurile de dezvoltare ale UE.

Datele Eurostat au arătat că doar 28% dintre români aveau cel puţin competenţe digitale de bază în 2023, sub media UE de 54%. Serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi au un scor de 45, faţă de media UE de 84.

UiPath, companie românească evaluată la 13,3 miliarde de dolari după ce a fost listată la bursa de la New York, a declarat pentru Reuters că a livrat servicii de automatizare şi altor agenţii agricole, inclusiv în Norvegia şi Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici