Reuters: Recolta din 2008 ar putea încetini avansul preţurilor în România

Ploile din primăvară ar putea contribui la o producţie agricolă mai mare în acest an, situaţie care ar încetini într-o anumită măsură creşterea preţurilor şi ar reduce presiunile asupra BNR privind promovarea unei politici monetare mai restrictive, în pofida temerilor globale privind inflaţia.

15 afișări
Imaginea articolului Reuters: Recolta din 2008 ar putea încetini avansul preţurilor în România

Reuters: Recolta din 2008 ar putea încetini avansul preţurilor în România

Şi alte state din Europa de Est speră la recolte mai bune în acest an, care să propulseze creşterea economică şi să oprească avansul ratei inflaţiei, în condiţiile în care preţurile au urcat puternic în ultimele luni, după creşterea cererii de bunuri de consum la nivel global şi majorarea preţurilor alimentelor şi petrolului, se arată într-o analiză Reuters.

Clima exagerat de caldă şi seceta accentuată au distrus recoltele din această regiune anul trecut, reducând producţia agricolă cu până la 40% şi ridicând preţurile deja prea mari ale alimentelor.

Estimările din sectorul agricol indică recolte mai mari cu 10%, până la 70% în acest an, pentru statele din regiune.

"Nu ne aşteptăm ca inflaţia să scadă semnificativ în acest an, dar o recoltă neaşteptat de bună ar putea reduce avansul mediu anual al preţurilor. Cel mai bun scenariu ar fi să putem reduce prognoza pentru inflaţie, ridicând astfel o parte din presiunea asupra băncilor centrale", a declarat Juan Jose Fernandez Ansola, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici