Reutilizarea anvelopelor uzate şi filmări cu drona pentru urbanism, afaceri noi în zona Moldovei

Un număr de 48 de antreprenori din zona Moldovei au semnat contractele de finanţare prin programul Start-up Yourself, printre noile afaceri fiind reutilizarea anvelopelor uzate sau filmări cu drona pentru documentaţie de urbanism, transmite corespondentul MEDIAFAX.

489 afișări
Imaginea articolului Reutilizarea anvelopelor uzate şi filmări cu drona pentru urbanism, afaceri noi în zona Moldovei

Reutilizarea anvelopelor uzate şi filmări cu drona pentru urbanism, afaceri noi în zona Moldovei

În cadrul programului de finanţare pentru stimularea şi dezvoltarea de mici afaceri Start-up Yourself, Asciaţia de Dezvoltare Interconunitară Euronest a semnat contractele cu cei 48 de antreprenori din zona Moldovei. Aplicanţii sunt din judeţul Iaşi - 27, câte 6 din Bacău şi Neamţ, patru din Suceava, trei din Vaslui şi doi din Botoşani.

Noii antreprenori vor primi fiecare câte 33.000 de euro nerambursabili, bani care pot fi utilizaţi pentru deschiderea afacerii, achiziţionarea echipamentelor necesare, dar şi achitarea salariilor timp de minim 6 luni.

Aceştia deschid afaceri diverse, de la cabinete stomatologice şi la kinetoterapie, IT, turism, activităţi de recreere sau de protejare a mediului.

Andreea Baltag, care a lucrat mai mulţi ani în domeniul automotive, vrea să dezvolte, cu banii primiţi, o afacere de reutilizare a anvelopelor uzate, din care să poată fi confecţionate dale de cauciuc, piste de joacă pentru copii sau covoraşe de cale ferată. Aproape 60 la sută din banii primiţi vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea echipamentului necesar pentru transformarea anvelopelor în granule de cauciuc.

”Vom încerca să colaborăm cu instituţiile din Iaşi şi cu firmele care au parcuri auto, cu Centrul de colectare al Primăriei Iaşi, iar aceste anvelope neutilizabile vor fi transformate în granule de cauciuc. Iaşul este un oraş destul de aglomerat cu normă de poluare ridicată, iar piaţa pe care doresc să intru este o piaţă nouă, o piaţă virgină. Şi îmi doresc să las ceva pozitiv şi să las ceva în oraşul în care trăiesc”, a explicat pentru MEDIAFAX Andreea Baltag.

Un alt tânăr antrenenor, cu experienţă în urbanism, a decis să dezvolte în cadrul proiectului o afacere care îmbină domeniul IT cu cel al urbanismului. Acesta urmează să procure o dronă care va filma şi va scana locaţii prestabilite, iar datele obţinute vor fi folosite la elaborarea documentaţiei de urbanism.

”Drona efectiv va zbura în locaţii prestabilite, va reliefa aspectele de acolo, va obţine imagini aeroportate de precizie, va extrage modelul metric al terenului, va extrage curbe de nivel, cote şi voi avea ulterior un suport care îmi va folosi în elaborarea documentaţiei de urbanism. Un suport actualizat, real, de precizie spre deosebire de datele pe care le prelucrez în mod normal, respectiv hărţi tipografice din anii 75-80 şi ortofotoplanuri din anii 2005 – 2010. Aici vorbim de informaţii actualizate, la zi, reale, corecte, fără erori de planimetrare, fără erori de colorit care pot influenţa ulterior soluţia urbanistică” a declarat Adrian Covăsneanu.

Decanul de vârstă al noilor antrepenori din zona Moldovei este Ioan Cojoc, din Piatra Neamţ, care şi-a propus să deschidă un showroom şi echipament necesar pentru instalarea sistemelor cu panouri fotovoltaice şi termodinamice.

”Proiectul constă în instalarea de panouri fotovoltaice şi o tehnologie nouă de panouri termodinamice care asigură o independenţă energetică. Banii care îi iau se vor cheltui în primul rând pentru scule specifice instalării la domiciliul clientului a acestor panouri fotovoltaice, iar cea mai mare parte a investiţiei va fi alocată unui showroum pentru ca omul să vină să vadă cum funcţionează şi cum poate beneficia de independenţă energetică”, a povestit Ioan Cojoc.

Bugetul total al proiectului de Start-up Yourself este de 11.836.863,04 lei. Din aceasta sumă, statul român contribuie cu 1.713.501 lei, restul banilor venind de la Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici