Revenire neaşteptată: Economia britanică a evitat recesiunea şi urcat cu 0.3% în trimestrul al treilea

Economia britanică a evitat intrarea în recesiune tehnică după ce date oficiale publicate luni au arătat că produsul intern brut (PIB) a urcat cu 0,3% în ritm trimestrial în trimestrul al treilea din acest an, o revenire neaşteptată după o contracţie de 0,2% în trimestrul precedent, informează BBC.

577 afișări
Imaginea articolului Revenire neaşteptată: Economia britanică a evitat recesiunea şi urcat cu 0.3% în trimestrul al treilea

Revenire neaşteptată: Economia britanică a evitat recesiunea şi urcat cu 0.3% în trimestrul al treilea

În ritm anual, datele statisticii britanice arată că creşterea economică a încetinit la 1% în trimestrul al treilea, cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2010 încoace. Luna septembrie a fost singura din cele trei avute în vedere care a marcat o contracţie a PIB, de 0,1%. Totodată, sectorul manufacturier din Marea Britanie a scăzut cu 0,4% în august şi 1,8% în septembrie, indicând o posibilă întărire a economiei la intrarea în cel de-al patrulea trimestru.

Un statistician de la instituţia britanică a precizat, citat de BBC: "PIB-ul a crescut uşor în cel de-al treilea trimestru, în mare parte graţie unei luni iulie puternică (n.r. 0,3% creştere în iulie). Serviciile au condus expansiunea, iar construcţiile au evoluat bine de asemenea. (…) Deficitul comercial s-a redus, în principal datorită creşterii exporturilor atât de bunuri cât şi de servicii".

Producţia de servicii pentru septembrie a fost în stagnare în ritm lunar şi în creştere cu 1,3% în ritm lunar. Construcţiile s-au contractat de asemenea în luna august. Cifrele mai slabe sugerează de asemenea că economia nu a reuşit îşi regăsească impulsul după contracţia din precedentele trei luni.

La rândul său, Ross Walker, şef al departamentului economie pentru Regatul Unit şi Europa la Natwest Markets a caracterizat cifrele drept "un pic dezamăgitoare" într-un interviu pentru CNBC. El a adăugat că în ultimele luni a fost consemnată o creştere modestă a vânzărilor de retail şi se aştepta ca această tendinţă să susţină şi implicit stimuleze creşterea econimiei.

Totodată, Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics, precizează că existau aşteptări privind o îmbunătăţire a PIB în trimestrul trei pe fondul pregătirilor de Brexit, care a fost amânat pentru luna ianuarie. Tendinţa de creştere a economiei britanice a înregistrat o evoluţie descendentă în ultimul an pe fondul incertitudinilor comerciale cauzate de indecizia cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici