Revizuire majoră a politicii de inflaţie. Banca Centrală Europeană şi-a stabilit noua ţintă

Într-o revizuire majoră a politicii prezentată joi, Banca Centrală Europeană a decis să îşi revizuiască obiectivul de inflaţie la 2%, scrie CNBC.

245 afișări
Imaginea articolului Revizuire majoră a politicii de inflaţie. Banca Centrală Europeană şi-a stabilit noua ţintă

Revizuire majoră a politicii de inflaţie. Banca Centrală Europeană şi-a stabilit noua ţintă

În ianuarie anul trecut, instituţia a început prima revizuire a politicii sale din 2003. Rezultatul a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei. Ideea a fost de a evalua modul de adaptare a politicilor şi instrumentelor BCE pentru a-şi atinge principalul obiectiv de stabilitate a preţurilor.

BCE lucrează în prezent pentru a atinge un nivel al inflaţiei de „sub, dar aproape de 2%”. În viitor, obiectivul oficial al inflaţiei va deveni 2%, cu depăşiri permise.

„Consiliul guvernatorilor consideră că stabilitatea preţurilor este menţinută cel mai bine prin vizarea unui obiectiv de inflaţie de 2% pe termen mediu. Această ţintă este simetrică, ceea ce înseamnă că deviaţiile negative şi pozitive ale inflaţiei de la ţintă sunt la fel de nedorite”, a declarat BCE într-un comunicat.

Într-o conferinţă de presă, joi, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că noul obiectiv al inflaţiei este „clar şi uşor de comunicat”.

„Ar putea exista o deviere moderată, temporară, în ambele direcţii a ţintei de 2% şi este în regulă. Ceea ce ne preocupă foarte mult este orice abatere de durată şi semnificativă de la ţintă şi care va necesita o acţiune puternică.”

Prima reuniune regulată de politică monetară a Consiliului guvernatorilor în baza noii strategii va avea loc pe 22 iulie.

Lagarde a mai spus că o nouă revizuire a politicii va avea loc în 2025.

Rezerva Federală din Statele Unite anul trecut a anunţat, de asemenea, că va permite inflaţiei să fluctueze mai tare decât în ​​mod normal, ca o modalitate de a stimula piaţa muncii şi redresarea economică. În termeni practici, acest lucru înseamnă că este mai puţin probabil ca banca centrală să crească ratele dobânzii.

Ultimele eforturi ale BCE vin după o perioadă prelungită de inflaţie scăzută şi încearcă să inverseze acest lucru.

Acest lucru este deosebit de relevant în lunile următoare, inflaţia urmând să crească pe măsură ce zona euro îşi revine din criza Covid-19.

În prognozele prezentate în iunie, BCE a declarat că inflaţia ar putea ajunge la 1,9% până la sfârşitul anului. Datele recente au arătat de fapt o creştere a preţurilor în zona euro. Cu toate acestea, BCE crede în continuare că aceste majorări ale preţurilor sunt temporare şi că inflaţia va rămâne sub 2% în viitorul previzibil.

Preşedintele BCE, Lagarde, a declarat că şi schimbările climatice sunt o problemă care preocupă instituţia şi acă doreşte ca banca centrală să se înscrie pe o cale mai verde. Ca atare, cea mai recentă revizuire a politicii afirmă, de asemenea, că BCE îşi va adapta activitatea pentru a încorpora riscurile climatice, inclusiv atunci când va decide ce obligaţiuni corporative să cumpere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici