REVOLUŢIA FISCALĂ: Aproape toţi întreprinzătorii susţin că reformele au generat efecte negative

În proporţie de 93,3%, întreprinzătorii chestionaţi de CNIPMMR au apreciat că reformele privind creşterea salariului minim, trecerea contribuţiilor la salariat şi creşterea contribuţiilor pentru salariaţii cu timp parţial au generat efecte negative.

651 afișări
Imaginea articolului REVOLUŢIA FISCALĂ: Aproape toţi întreprinzătorii susţin că reformele au generat efecte negative

REVOLUŢIA FISCALĂ: Aproape toţi întreprinzătorii susţin că reformele au generat efecte negative

Şase din 10 antreprenori spun că au întâmpinat dificultăţi în trecerea contribuţiilor la angajat, iar 68,7% spun că au avut salariaţi cu timp parţial cu salarii mai mici decât cuantumul contribuţiilor sociale aferente întregului salariu de bază minim brut, de 665 de lei, conform sondajului realizat de CNIPMMR.

Întreprinzătorii mai spun, în proporţie de 79,4%, că punerea în aplicare a creşterii începând cu 1 ianuarie 2018 a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei le-a creat dificultăţi, iar jumătate au anticipat că măsurra va duce la disponibilizarea unor angajaţi.

Pentru trecerea contribuţiilor la salariat, 72,2% dintre respondenţii au crescut salariile pentru compensarea în totalitate, 13,3% au decis să acorde prime lunare, 12,9% au crescut salariile pentru compensarea parţială iar 1,6% au luat alte măsuri.

În cazul creşterii contribuţiilor sociale pentru salariaţii cu timp parţial, 49,1% dintre IMM au decis să crească salariile pentru compensarea în totalitate, 39,8% au făcut restructurări şi concedieri, 6,7% au crescut salariile pentru compensarea parţială, iar 4,4% au luat alte măsuri.

Întrebaţi ce dificultăţi au întâmpinat în aplicarea reformelor privind salariul minim, creşterea contribuţiilor sociale pentru salariaţii cu timp parţial şi trecerea contribuţiilor la salariat, respondenţii au menţionat creşterea birocraţiei (64,8%), efortul semnificativ de implementare a reformelor (modificarea tuturor contractelor individuale de muncă, înregistrare în REVISAL, negocieri, etc.) – 63,8%; creşterea cheltuielilor de personal pentru salariaţii angajaţi cu salariul minim brut pe ţară, raportat la creşterea lui la 1900 lei - 61,1%; timpul foarte scurt stabilit pentru implementare - 50,3%; creşterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice - 49,7%; birocraţia foarte mare a negocierilor colective - 47,7%; creşterea cheltuielilor de personal datorită trecerii contribuţiilor la salariat şi instituirea noii contribuţii sociale asiguratorie pentru muncă - 38,9%; necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective) – 38,7%; creşterea cheltuielilor de personal pentru toţi salariaţii din unitate – 30,4%; probleme de asigurare a competitivităţii şi derulării contractelor la export, generate de creşterea cheltuielilor salariale, contracte deja negociate la export pentru 2018 - 9,3%.

Sondajul a fost realizat de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, în perioada 07-16 februarie 2018, sub forma unui chestionar aplicat pe site-ul www.cnipmmr.ro, pe portalul www.immromania.ro şi la nivelul membrilor CNIPMMR. Respondenţii, în număr de 1.752, au fost în proporţie de 71,4 % microîntreprinderi, 13,4 % întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii şi 3,3% ONG-uri şi alte forme juridice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici