Rezerva Federală a înrăutăţit estimările privind economia Statelor Unite în 2012

Rezerva Federală (Fed) a înrăutăţit, miercuri, prognoza de creştere pentru economia americană în 2012, a ridicat estimarea privind şomajul şi a avertizat că situaţia din Europa generează riscuri importante pentru Statele Unite.

530 afișări
Imaginea articolului Rezerva Federală a înrăutăţit estimările privind economia Statelor Unite în 2012

Riscurile de înrăutăţire a perspectivei economiei SUA sunt semnificative (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Banca centrală se aşteaptă acum la un avans economic de 2,5-2,9% anul următor, comparativ cu estimarea de 3,3-3,7% din iunie.

Totodată, Fed a ridicat estimarea privind nivelul minim al şomajului la sfârşitul anului următor, de la 7,8-8,2% la 8,5-8,7%.

O rată optimă a şomajului s-ar situa la 5,2-6%, însă potrivit Fed acest nivel nu va fi atins nici până la sfârşitul anului 2014, când şomajul va fi de 6,8-7,2%.

Oficialii Fed au notat îmbunătăţirea semnificativă a creşterii economice în trimestrul al treilea.

Economia americană a avansat cu 2,5% în trimestrul trei, comparativ cu 1,3% în trimestrul al doilea, însă insuficient pentru a reduce şomajul aflat la 9,1%.

Confruntată cu o recuperare economică slabă, Fed a început în septembrie un program de a vinde titluri de Trezorerie în valoare de 400 de miliarde de dolari, cu scopul de a reinvesti fondurile în obligaţiuni cu maturitate mai lungă, pentru a reduce dobânzile la finanţările pe termen lung.

Banca centrală a revenit, de asemenea, şi pe piaţa ipotecară, prin reinvestirea în obligaţiuni garantate prin ipoteci a veniturilor unui portofoliu de astfel de instrumente financiare.

Aceste măsuri au urmat unei serii de intervenţii agresive pentru stimularea economiei.

Fed a coborât dobânda de politică monetară aproape de zero în decembrie 2008 şi a crescut valoarea portofoliului de active la un nivel record de 2.800 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici