Rezervele BNR au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde de euro, la 32,432 miliarde euro, deşi în decembrie au scăzut cu 368 milioane euro faţă de nivelul record din noiembrie, potrivit datelor publicate luni de banca centrală.

26 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde euro

Rezervele BNR au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde euro (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Rezervele valutare ale BNR au atins în noiembrie nivelulul record de 32,8 miliarde euro.

În cursul lunii decembrie au avut loc intrări de 821 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Totodată, ieşirile au însumat 1,189 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute .

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a scăzut uşor faţă de noiembrie, de la 3,522 miliarde de euro la 3,518 miliarde euro. La finele anului 2009 rezerva de aur a BNR se situa tot la 103,7 tone, în valoare de 2,556 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost finele anului trecut de 35,95 miliarde de euro euro, faţă de 36,322 miliarde euro la 30 noiembrie 2010 şi 30,859 miliarde euroîn decembrie 2009.

Plăţile scadente în luna ianuarie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 139,8 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici