Rezervele BNR au scăzut în februarie cu 621 milioane de euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut în februarie cu 621 milioane de euro, la 32,068 miliarde de euro, în contextul unor intrări de aproape două ori mai mici decât ieşirile, potrivit datelor publicate, marţi, de banca centrală.

23 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au scăzut în februarie cu 621 milioane de euro

Rezervele BNR au scăzut în februarie cu 621 milioane de euro (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

În cursul lunii februarie au avut loc intrări de 750 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Pe de altă parte, ieşirile au însumat 1,37 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene şi alte plăţi.

În prima lună a acestui an rezervele valutare ale BNR au crescut cu 257 milioane de euro, în contextul virării unei tranşe de circa 900 de milioane de euro de către FMI.

Rezerva de aur s-a menţinut în februarie la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia a crescut de la 3,258 miliarde de euro la 3,399 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost la finele lunii februarie de 35,46 miliarde de euro, în scădere de la 35,9 miliarde de euro la 31 ianuarie 2011.

Plăţile scadente în luna martie în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 140,85 milioane euro.

Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut de mai multe ori niveluri record, în condiţiile în care au existat intrări de peste 6 miliarde de euro numai de la instituţiile financiare internaţionale. În luna noiembrie 2010, rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici