Rezervele societăţilor cu capital de stat vor putea merge la buget

Companiile naţionale şi societăţile comerciale care au capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome vor putea distribui sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local rezervele acumulate în timp repartizate din profitul net realizat, a decis joi Guvernul.

378 afișări
Imaginea articolului Rezervele societăţilor cu capital de stat vor putea merge la buget

Rezervele societăţilor cu capital de stat vor putea merge la buget

Ordonanţa de Urgenţă emisă modifică OG 64/2001 privind rentabilizarea structurii de capital deţinut de stat la societăţile naţionale. Repartizarea de dividende din rezervele societăţilor, constituite din profiturile anilor anteriori, precum şi din rezultatul reportat reprezentând câştig efectiv realizat din reevaluare, este o soluţie practicată de companiile cu capital privat. În acest context, prevederea introdusă armonizează legislaţia privind repartizarea profiturilor înregistrate de companiile sau regiile autonome care au capital integral sau majoritar de stat cu cea care reglementează repartizarea pentru companiile cu capital privat, explică Executivul.

Noua prevedere a fost introdusă întrucât s-a constatat că o mare parte din rezervele acumulate de societăţi sau regii fie nu sunt utilizate, fie au fost plasate ca investiţii financiare cu randamente mai scăzute decât dobânda plătită de stat la obligaţiunile emise, arată un comunicat al Excutivului.

Potrivit aceleiaşi Ordonanţe de Urgenţă, CEC şi Eximbank vor fi exceptate de la prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi vor fi supuse legislaţiei specifice care reglementează activitatea bancară. Procedurile de selecţie a membrilor consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere la instituţiile de credit, precum şi contractele încheiate pentru aceste proceduri de selecţie cu experţi independenţi vor înceta de drept la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi. Din contractele încheiate cu experţii în recrutare, vor fi achitate sumele scadente la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Modificările au în vedere armonizarea legislaţiei cu BNR, în baza cărora funcţionează aceste instituţii de credit, precum şi unele recomandări din partea FMI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici