Ritmul anual al comerţului cu amănuntul la maximul ultimilor doi ani

  • Comerţul cu amănuntul a continuat să evolueze peste potenţial pentru a cincea lună consecutiv în ianuarie.
  • Volumul vânzărilor a accelerat, conform datelor INS, de la 0,8% lună/lună în decembrie la 3,5% lună/lună în ianuarie.
  • Analiza vine din partea Băncii Transilvania.
246 afișări
Imaginea articolului Ritmul anual al comerţului cu amănuntul la maximul ultimilor doi ani

Creşterea vine pe fondul climatului pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului (în contextul mix-ului relaxat de politici economice) şi eliminării accizei suplimentare la carburanţi.

Se evidenţiază majorarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate cu un ritm lunar de 10,2%, evoluţie influenţată de eliminarea accizei suplimentare de la 1 ianuarie.

De asemenea, dinamica lunară a vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun a accelerat de la 1,3% în decembrie la 1,5% în ianuarie, maximul din aprilie.

Totodată, ritmul lunar al vânzărilor de mărfuri nealimentare a accelerat de la 0,2% în decembrie la 3,6% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2019.

În dinamică an/an comerţul cu amănuntul a accelerat de la 9,3% în decembrie la 11,1% în ianuarie, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2018.

Se evidenţiază accelerarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate de la 5,1% an/an în decembrie la 11,9% an/an în ianuarie (maximul din luna august).

De asemenea, vânzările de mărfuri alimentare/băuturi/tutun au accelerat de la 9,4% an/an în decembrie la 10,6% an/an în ianuarie (cel mai bun ritm din martie 2018).

Nu în ultimul rând, vânzările de produse nealimentare au accelerat la 11,2% an/an în ianuarie (maximul din martie 2019), evoluţie susţinută de majorarea venitului real disponibil al populaţiei şi climatul pozitiv din piaţa creditului.

Conform scenariului macroeconomic central BT consumul privat (principala componentă a PIB) ar putea creşte cu un ritm mediu anual de 4,8% în perioada 2020-2022, în decelerare comparativ cu dinamica medie din perioada 2015-2019, evoluţie determinată de rebalansarea politicii economice interne, notează analiştii băncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
comerţ,
evoluţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici