Ritmul de creştere a creditelor către sectorul privat în zona euro a atins minimul record

Volumul de credite acordate companiilor şi populaţiei din cele 16 state ale zonei euro a urcat în aprilie cu 2,4% faţă de perioada similară a anului trecut, cel mai lent ritm de creştere de la prima centralizare a datelor, în 1992, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE).

24 afișări
Imaginea articolului Ritmul de creştere a creditelor către sectorul privat în zona euro a atins minimul record

Ritmul de creştere a creditelor către sectorul privat în zona euro a atins minimul record (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Economiştii intervievaţi anterior de Reuters estimau un avans de 2,8%.

"Această situaţie are implicaţii serioase în ceea ce priveşte activitatea economică din zona euro, iar BCE va privi cu îngrijorare scăderea creditelor către companii nefinanciare în aprilie faţă de martie", a comentat un analist al IHS Global Insight.

Fluxul lunar de credit către companii nefinanciare în zona euro a scăzut în aprilie cu circa cinci miliarde euro, respectiv 0,1%, cele mai afectate fiind finanţările pe termen scurt.

Rata anuală de creştere a rezervei monetare M3 a încetinit la 4,9% în aprilie, de la 5% în martie, însă s-a plasat peste nivelul de 4,5% anticipat de economişti, indicând absenţa presiunilor inflaţioniste pe termen mediu.

Evoluţia rezervei monetare M3 a fost susţinută de o creştere a indicatorului M1, care a accelerat la 8,4% în aprilie, de la 5,9% în martie.

Unii economişti consideră că această evoluţie semnalează depăşirea celei mai dificile perioade a recesiunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici