România a avut în martie al 13-lea deficit comercial din UE

România a avut, în martie, al 13-lea deficit comercial din UE în relaţia cu partenerii din afara blocului comunitar, de 200 milioane euro, şi s-a plasat pe poziţia a şaptea în funcţie de deficitul comercial total (intra-UE plus extra-UE) din primele două luni ale anului, potrivit datelor Eurostat.

31 afișări
Imaginea articolului România a avut în martie al 13-lea deficit comercial din UE

România a avut în martie al 13-lea deficit comercial din UE

În luna martie, deficitul comercial al UE s-a plasat la 11,7 miliarde euro, faţă de 13,3 miliarde euro în februarie, cele mai mari cifre fiind înregistrate în Olanda (6,4 miliarde euro), Marea Britanie (3,8 miliarde euro) şi Spania (2,8 miliarde euro). Germania şi-a păstrat statutul de motor de export al UE, cu un excedent comercial de 5,1 miliarde euro în martie.

Dintre cele 27 de state membre, numai şase au înregistrat excedent comercial în martie, patru au raportat egalitate între cifra de export şi cea de import, iar 17 au consemnat deficit.

Exporturile UE au scăzut cu 12% în martie 2009 faţă de perioada similară a anului trecut, la 92,9 miliarde euro, iar importurile au coborât cu 19%, la 102,4 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Biroului de Statistică al comunităţii europene, Eurostat.

În cele 16 state din zona euro, balanţa comercială în raport cu partenerii comercial din afara UE a înregistrat un excedent de 400 milioane euro, faţă de un deficit de 2,3 miliarde euro în martie 2008, respectiv un miliard de euro în februarie 2009.

În ceea ce priveşte datele pentru primele două luni din acest an, România se plasează pe poziţia a şaptea, cu un deficit comercial de 1,4 miliarde euro, faţă de trei miliarde euro în perioada similară a anului trecut.

Un număr de 18 state au înregistrat deficit în perioada ianuarie-februarie, cele mai mari cifre fiind raportate de Marea Britanie (16 miliarde euro), Franţa (10,6 miliarde euro) şi Spania (10,3 miliarde euro). Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat un excedent de 15,8 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici