România a avut în primele 9 luni un deficit de cont curent de 16 mld. euro, în scădere cu 24%

România a avut în primele 9 luni un deficit de cont curent de 16,05 mld euro, comparativ cu 21,14 mld euro în perioada similară din 2022, după ce deficitul din comerţul internaţional cu bunuri s-a redus cu 3,2 mld euro, iar balanţa serviciilor a avut un excedent în creştere cu 1,57 mld euro.

257 afișări
Imaginea articolului România a avut în primele 9 luni un deficit de cont curent de 16 mld. euro, în scădere cu 24%

România a avut în primele 9 luni un deficit de cont curent de 16 mld. euro, în scădere cu 24%

Potrivit datelor BNR, publicate luni, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 258 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 38 milioane euro

Cel mai mare deficit rămâne în continuare la balanţa bunurilor, cu un minus de 20 miliarde euro, în timp ce pe zona de servicii România are un excedent de 10,6 miliarde euro, susţinut mai ales de serviciile de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale, cu un excedent de 4,49 miliarde euro, şi de transporturi, cu un plus de 4,47 miliarde euro.

În schimb, turismul şi călătoriile rămân în dezechilibru, cu un deficit de 2,6 miliarde, în creştere faţă 2,3 miliarde euro în ianuarie-septembrie 2022.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat după primele nouă luni ale anului un deficit de 7,4 miliarde euro, iar balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent de 947 milioane euro.

Investiţiile străine directe au însumat 5,06 miliarde euro (comparativ cu 8,67 miliarde euro în perioada ianuarie - septembrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,83 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 776 milioane euro, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici