România a avut, în trimestrul doi, a patra scădere a PIB din UE

Scăderea de 8,8% a Produsului Intern Brut (PIB) al României în trimestrul doi comparativ cu perioada similară a anului trecut reprezintă al patrulea declin din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele către Eurostat spre centralizare.

30 afișări
Imaginea articolului România a avut, în trimestrul doi, a patra scădere a PIB din UE

România a avut, în trimestrul doi, a patra scădere a PIB din UE

Cele mai accentuate contracţii ale economiei au fost înregistrate, în trimestrul al doilea, în Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) şi Estonia (-16,6%), la polul opus situându-se Grecia (-0,2%), Cipru (-0,7%) şi Franţa (-2,6%), se arată într-un comunicat al Biroului de Statistică al UE, Eurostat.

Media UE indică, astfel, o restrângere de 4,8% a economiei blocului comunitar în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut, faţă de -4,7% în primele trei luni din 2009, respectiv -1,6% în trimestrul patru al lui 2008.

Economia UE a încheiat astfel al treilea trimestru consecutiv de recesiune.

În ceea ce priveşte datele trimestriale, România se plasează pe poziţia a cincea în UE după amploarea contractării economiei, cu o scădere de 1,2% a PIB în perioada aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie.

Cele mai severe contractări trimestriale au fost înregistrate în Lituania (-12,3%), Estonia (-3,7%), Ungaria (-2,1%) şi Letonia (-1,6%), în timp ce Slovacia a obţinut cea mai accentuată creştere economică din UE, de 2,2%.

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au raportat creşteri ale PIB de 0,3% fiecare în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului, ieşind oficial din recesiune, spre surprinderea economiştilor, dar şi a guvernelor.

Astfel, datorită evoluţiilor pozitive din Germania şi Franţa, scăderea PIB-ului zonei euro s-a restrâns la numai -0,1% în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, de la -2,5% în perioada ianuarie-martie, respectiv -1,8% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Scăderea economică a UE s-a redus, totodată, la -0,3%, de la -2,4%, respectiv 1,8% în trimestrele precedente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici