România a convenit un acord cu FMI pentru 12,95 mld.euro

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

362 afișări
Imaginea articolului România a convenit un acord cu FMI pentru 12,95 mld.euro

România a convenit un acord cu FMI pentru 12,95 mld.euro

FMI a anunţat, miercuri dimineaţă, că delegaţia care a negociat cu oficialii de la Bucureşti a convenit asupra un acord stand-by pe doi ani cu autorităţile din România pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de sprijin financiar multilateral.

Surse prezente la discuţii au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX autorităţile române au convenit cu reprezentanţii FMI ca valoarea împrumutului din acordul stand-by să fie de 12,95 miliarde euro, pentru a evita 13, număr considerat cu ghinion.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în următoarele săptămâni, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

FMI va pune la dispoziţia Guvernului fonduri de 12,95 miliarde euro, Uniunea Europeană urmând să contribuie cu cinci miliarde euro după un aviz favorabil din partea Comisiei Europene şi Consiliului European. Banca Mondială va pune la dispoziţia României un miliard de euro, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), alături de alte instituţii financiare internaţionale, va acorda un miliard de euro.

"O delegaţie a FMI şi autorităţile române au ajuns astăzi la un acord, care trebuie discutat de managementul FMI şi de Consiliul Executiv, asupra unui program economic susţinut printr-un împrumut de 12,95 miliarde euro printr-un acord stand-by pe doi ani. Consiliul Executiv se va reuni şi va discuta programul în următoarele săptămâni. România va putea trage cinci miliarde euro după aprobarea Consiliului", a declarat, în comunicat, directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Şeful misiunii FMI din România, Jeffrey Franks, a declarat că împrumutul de 12,95 miliarde euro acordat României va avea o dobândă de aproximativ 3,5% pe an.

El a arătat că dobânda depinde de referinţele de pe pieţele internaţionale la care se adaugă o marjă, calculată în funcţie şi de valoarea împrumutului atras de fiecare ţară.

"Pentru România, dobânda va fi în jur de 3,5% pe an, în acord cu actualele condiţii de piaţă", a spus Franks.

Împrumutul acordat de FMI va fi obţinut în tranşe până la sfârşitul anului 2010, iar rambursarea se va face treptat până în 2015.

Potrivit comunicatului, obiectivul programului este de a ameliora efectele căderii puternice a fluxurilro de capital privat către România şi de a implementa, totodată, măsurile de politică economică necesare pentru reducerea dezechilibrelor fiscale şi consolidarea sistemului financiar.

"Măsurile de bază cuprinse în program au rolul de a consolida politica fiscală, de a reduce necesarul de finanţare al guvernului şi de a îmbunătăţi sustenabilitatea fiscală, pregătind România pentru o eventuală intrare în zona euro", se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici