România a fost inclusă pe lista de monitorizare pentru trecerea la piaţa emergentă

Piaţa de capital din România a fost inclusă pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergenţă într-un orizont de timp scurt sau mediu, potrivit FTSE Russell.

1176 afişări
Imaginea articolului România a fost inclusă pe lista de monitorizare pentru trecerea la piaţa emergentă

România a fost inclusă pe lista de monitorizare pentru trecerea la piaţa emergentă

"Includerea României în Watchlist şi implicit intrarea acesteia pe traseul cu destinaţia pieţelor emergente este unul dintre evenimentele definitorii şi importante din întreaga istorie a pieţei de capital din România", a spus Lucian Anghel, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Actualizarea va depinde de progresele înregistrate în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei şi prezenţa în piaţă a companiilor mari cu valori de tranzacţionare individuale semnificative.

"Privim cu optimism spre viitor, pentru că am definit în direcţia corectă procesele care trebuiau realizate şi schimbările care trebuiau puse în aplicare, şi, în plus, am avut capacitatea şi cunoştinţele necesare pentru a prioritiza executarea acestora şi a evită greşeli grave în proces. Iar acest lucru tocmai a fost recunoscut de una dintre cele mai respectate agenţii globale de rating a pieţelor. Există încă probleme semnificative care trebuie rezolvate şi sper că ritmul acestui proces, în condiţiile în care BVB are de multe ori nevoie de cooperarea constructivă a altor instituţii, va fi totuşi unul rapid", a declarat Ludwik Sobolewski, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

În septembrie, Comitetul de Clasificare al FTSE se întruneşte pentru a decide asupra ratingului acordat ţărilor. În cazul în care o piaţă îndeplineşte toate criteriile, această este inclusă pe o lista scurtă (Watchlist) în vederea promovării la o categorie superiora.

În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii importante recunoscute internaţional-MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia) – evaluează piaţă de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite şi procesul de analizăsunt relativ similare şi se referă în principal la valoarea tranzacţiilor şi dimensiunea companiilor listate la bursă, precum şi accesul rapid al investitorilor la piaţă de capital şi modul în care aceştia pot cumpără şi vinde acţiuni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici