România a înregistrat după primele şase luni un deficit de cont curent de 12,2 miliarde de euro

România a înregistrat în primele şase luni din 2022 un deficit de cont curent de 12,2 miliarde euro, cu aproape 71% peste nivelul din perioada similară din 2021, când se cifra la 7,2 miliarde euro, arată datele publicate vineri de BNR.

191 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat după primele şase luni un deficit de cont curent de 12,2 miliarde de euro

În structură, schimburile internaţionale de bunuri au generat un deficit de 14,4 miliarde euro, mai mare cu 4,18 miliarde euro faţă de perioada similară de anul trecut, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 487 milioane euro, respectiv de 4,7 miliarde euro.

Cea mai mare diferenţă din zona serviciilor apare în cazul turismului, unde deficitul s-a majorat de la 831 milioane euro în iunie 2021 la 1,39 miliarde euro în iunie 2022, conform ZF.

În schimb, transportul şi-a majorat excedentul de la 1,9 miliarde euro la 2,2 miliarde euro.

La categoria de servicii de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale, excedentul a avut de asemenea un avans, de la 1,83 miliarde euro în primele şase luni din 2021 la 2,37 miliarde euro în acest an.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit mai mare cu 1,34 miliarde euro, adică de 2,92 miliarde euro.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent mai mic cu 44 milioane euro, respectiv de 325 milioane euro.

Investiţiile străine directe au însumat 4,37 mld. euro comparativ cu 3,6 mld. euro în perioada ianuarie - iunie 2021, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,11 mld. euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,26 mld. euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici