România a plătit în ianuarie cel mai ridicat preţ din ultimii doi ani pentru gazele importate

România a importat în luna ianuarie gaze naturale la preţul de 399 dolari pe 1.000 metri cubi, cel mai mare nivel din martie 2009, reiese din datele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

22 afișări
Imaginea articolului România a plătit în ianuarie cel mai ridicat preţ din ultimii doi ani pentru gazele importate

România a plătit în ianuarie cel mai ridicat preţ din ultimii doi ani pentru gazele importate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2010, preţul cel mai ridicat pentru gazele de import a fost atins în luna decembrie, respectiv 386 dolari.

Pe parcursul primului trimestru din 2009, gazele naturale au fost importate la 492-493 dolari pe 1.000 metri cubi.

De asemenea, în luna ianuarie a anului în curs gazele din import au reprezentat 30,07% din consumul total, cel mai mare nivel din martie 2008, când ponderea a fost de 31,23%.

România importă gazele indirect din Federaţia Rusă, prin intermediul firmelor WIEE România şi Conef Gaz. WIEE este deţinută de WIEE Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom pentru a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Conef este controlată de grupul rus Vimetco, proprietarul producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR).

Cei mai mari producători de gaze din România sunt OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, cele două companii acoperind anul trecut peste 97% din piaţă.

Gazele produse în România au acoperit anul trecut 82,84% din consum, iar importurile 17,16%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici