România a primit prima tranşă de fonduri UE pentru dezvoltare rurală

România a primit prima tranşă de fonduri UE pentru dezvoltare rurală, în valoare de circa 560 milioane de euro, reprezentând un avans de 7% din suma totală alocată până în 2013 pentru finanţarea proiectelor contractate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

103 afișări
Imaginea articolului România a primit prima tranşă de fonduri UE pentru dezvoltare rurală

România a primit prima tranşă de fonduri UE pentru dezvoltare rurală (Imagine: Mediafax Foto)

Avansul a fost virat la sfârşitul săptămânii trecute şi va fi utilizat pentru activităţi precum realizarea de plăţi în cadrul proiectelor selectate la finanţare, acordarea subvenţiilor pentru zonele montane defavorizate, măsura de asistenţă tehnică.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a demarat procedura de semnare a contractelor, beneficiarii cu proiecte selectate pentru finanţare fiind chemaţi, începând cu această săptămână, să semeneze documentele, a anunţat, vineri, instituţia.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost avizat de Comisia Europeană în luna februarie a acestui an, iar investitorii au putut depune proiecte începând cu luna martie.

Totuşi, contractele de finanţare pot fi semnate numai după aprobarea oficială a programului, care a venit pe 16 iulie, după realizarea unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat României în 2007 către ceilalţi ani de desfăşurare a programului.

Sumele aferente anului 2007 nu au putut fi cheltuite întrucât programul a fost aprobat în 2008.

Totodată, avansul putea fi virat numai după aprobarea oficială a programului.

În prezent este în derulare a şasea sesiune de depunere a proiectelor prin PNDR, în perioada 4-29 august.

Sesiunile au loc lunar, iar până acum autorităţile au finalizat selecţia proiectelor eligibile aferente sesiunilor din martie şi aprilie, în total fiind alese aproape 700 de proiecte.

Selectarea proiectelor care beneficiază de finanţare este realizată pe baza unui punctaj, stabilit în funcţie de priorităţile programului.

În sesiunile din martie şi aprilie ale programului investitorii au avut la dispoziţie trei măsuri, respectiv modernizarea exploataţiilor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi renovarea şi dezvoltarea satelor.

Din mai au fost introduse două scheme de ajutor de stat, care vizează IMM-urile din industria alimentară şi forestieră, iar din septembrie vor fi introduse noi domenii de finanţare.

PNDR este instrumentul prin care România poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde de euro până în 2013. Acestor fonduri li se adaugă şi sume alocate de la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici