România ar putea depăşi Italia în 2020 din punct de vedere economic

Italia ar putea fi depăşită din punct de vedere economic de România în 2020, în cazul în care actualul ritm de creştere a economiei italiene, apreciat de Fondul Monetar Internaţional la doar 0,3 la sută pentru următorii doi ani, rămâne neschimbat, relatează The Economist în ediţia electronică.

49 afișări
Imaginea articolului România ar putea depăşi Italia în 2020 din punct de vedere economic

România ar putea depăşi Italia în 2020 din punct de vedere economic (Imagine: Mediafax Foto)

Cu o săptămână înainte de alegerile legislative din Italia, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus previziunile privind creşterea economiei italiene la doar 0,3 la sută pentru anii 2008 şi 2009. O astfel de previziune economică transformă Italia într-una din ţările cu cea mai lentă dezvoltare economică din Europa şi din statele G8, scrie sursa citată.

În zona euro, Italia se confruntă cu un risc sporit de a intra în recesiune economică în următoarele 12 luni. La mijlocul anilor '90, PIB pe cap de locuitor al Italiei era cu 20 la sută mai mare decât media înregistrată în prezent în rândul celor 27 de state comunitare, clasându-se pe locul doi după Germania. În prezent, PIB-ul italian a scăzut pentru prima dată sub media euroepană, dezvăluie The Economist.

În 2006, Spania a depăşit Italia în privinţa PIB-ului iar în 2009 ar putea fi depăşită de Grecia. Fracesco Grillo, profesor la London School of Economics, susţine că, dacă actualul ritm al creşterii economice rămâne neschimbat, PIB-ul României îl va depăşi pe cel al Italiei în 2020.

Serviciile în sunt subdezvoltate în Italia, ţară care a căzut, de asemenea, de pe prima poziţie în clasamentul celor mai populare destinaţii turistice din lume, pe cea de-a cincea.

Prestaţia lui Silvio Berlusconi în mandatele trecute nu este însă încurajatoare, scrie The Economist, deoarece guvernele sale au fost reticente în reformarea economiei naţionale, în timp ce privatizările au fost un obiectiv urmărit cu mai mult interes de executivele de centru-stânga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici