România ar putea fi al treilea mare producător de porumb din UE în acest an

România ar putea deveni al treilea mare producător de porumb din UE, printr-o creştere a producţiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, după seceta severă care a afectat producţia agricolă în Europa de Est anul trecut.

30 afișări
Imaginea articolului România ar putea fi al treilea mare producător de porumb din UE în acest an

România ar putea fi al treilea mare producător de porumb din UE în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a prezentat o prognoză de 9,8 milioane de tone pentru producţia de porumb în 2008, faţă de numai 3,7 milioane anul trecut, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, notează agenţia.

Cu toate acestea, ministerul nu a raportat încă impactul ploilor torenţiale care au căzut în ultimele zile în România.

"În ansamblu, producţia de porumb este pe un trend favorabil şi vom putea da o prognoză mai precisă în următoarele săptămâni", a declarat un oficial din Ministerul Agriculturii pentru Reuters.

Producţia agricolă vegetală a scăzut anul trecut la aproape toate culturile, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, recolta de porumb totalizând 3,85 milioane de tone, cu 57% mai puţin faţă de 2006, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

La nivelul spaţiului comunitar, analiştii estimează o producţie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste recolta de anul trecut, creştere datorată extinderii suprafeţei arabile şi randamentelor superioare.

Cei mai mari producători de porumb la nivel european sunt Franţa şi Italia.

În Franţa, campania agricolă de primăvară a întâmpinat obstacole, pe fondul precipitaţiilor masive din luna mai. Analiştii francezi se aşteaptă ca producţia de porumb din acest stat să scadă cu 5% în acest an, la 14,4 milioane de tone.

Suprafaţa arabilă destinată porumbului a crescut cu 3,9% în Italia, fermierii şi traderii din sectorul agricol estimând creşteri ale producţiei în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici