România consideră că energia trebuie comercializată fără ingerinţa factorilor politici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Vilnius la Conferinţa privind securitatea energetică că România consideră că energia trebuie comercializată fără ingerinţa factorilor politici, iar ţările consumatoare, de tranzit sau producătoare nu trebuie să o folosească drept un instrument politic.

1 afișare
Imaginea articolului România consideră că energia trebuie comercializată fără ingerinţa factorilor politici

România consideră că energia trebuie comercializată fără ingerinţa factorilor politici

În discursul rostit la sesiunea plenară cu tema "Extinderea cooperării energetice cu regiunile Mării Caspice şi Mării Negre", preşedintele Băsescu a spus că unul dintre partenerii tradiţionali ai României şi ai UE în domeniul energetic este Federaţia Rusă.

"Federaţia Rusă a fost, este şi va fi un partener energetic deosebit de important. Este clar că între Federaţia Rusă şi UE există dependenţă reciprocă determinată de vânzarea, respectiv cumpărarea de resurse energetice, dar aceasta trebuie gestionată printr-un parteneriat bazat pe credibilitate, reciprocitate, încredere şi mai ales pe regulile peţei, stipulate inclusiv în principiile tratatului Cartei energiei şi ale protocolului de tranzit", a spus Băsescu.

În opinia sa, una dintre măsurile principale pentru creşterea securităţii energetice este întărirea parteneriatelor şi a dialogului între producătorii şi consumatorii de energie.

Băsescu a subliniat, de asemenea, că încheierea de contracte energetice sau de stabilire a preţului trebuie să nu fie influenţate de factori politici.

Şeful statului a spus că România susţine ferm politica de separare a activităţilor de transport de energie de celelalte activităţi.

"Asumarea explicită a principiilor şi reglementărilor privind concurenţa pe piaţa internă de energie în UE şi în spaţiul de vecinătate ar putea reprezenta una din reuşitele pe termen mediu a UE, precum şi a ţărilor din vecinătate", a spus Băsescu.

Şeful statului s-a referit în acest context şi la proiectele Nabuco şi cel legat de oleoductul Constanţa-Trieste. "Nabuco nu este un proiect îndreptat împotriva unei companii sau a unei ţări", a ţinut să sublinieze preşedintele.

În acelaşi timp, el a subliniat că oleoductul Constanţa-Trieste poate constitui cea mai directă, eficientă şi sigură rută de transport a petrolului caspic către spaţiul UE.

La Conferinţa de la Vilnius participă şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici